• Oranjes

De bijzondere band van oorlogsheld Marco Kroon en prinses Beatrix

Door Redactie
De bijzondere band van oorlogsheld Marco Kroon en prinses Beatrix

Bij het horen van de naam Marco Kroon (47) wordt niet meer louter aan diens heldhaftige daden in levensgevaarlijke oorden als Uruzgan gedacht. Dit sinds het Openbaar Ministerie Marco een aantal jaren geleden van drugsbezit beschuldigde. Voor de rechter bleek daar echter geen enkel bewijs voor te zijn.

‘Met drugs heb ik echt nog nooit iets te maken gehad,’ zegt Marco tegen Story. ‘Als dat wel zo was geweest, dan zou ik meteen afstand doen van mijn Militaire Willems-Orde. Iemand die ook maar iets met drugs te maken heeft, mag wat mij betreft niet eens in de buurt komen van zo’n prachtige onderscheiding.’ De beschuldigingen blijken geen enkele invloed te hebben gehad op de warme band die Marco heeft met prinses Beatrix. Hij is van harte welkom bij de prinses op de thee. ‘Voordat – toen nog – onze koningin Beatrix mij de Willems-Orde uitreikte, was er een moment dat ik even met haar mocht kennismaken. Ik had Bossche bollen voor Beatrix meegenomen. Toen ik aankwam, wilde de beveiliging die voor mij innemen. Dat heb ik pertinent geweigerd en uiteindelijk mocht ik ze zelf aan haar geven. En ze was er blij mee, hoor. De prinses is er overigens een meester in om anderen op hun gemak te stellen.’ En het bleef niet bij die ene keer. Marco benaderde Beatrix daarna zelf voor nog een afspraak. ‘Ik ben al van kinds af aan een fan van het koningshuis,’ zegt hij. ‘Ik had het idee dat er een goede klik tussen mij en Beatrix was en ik heb haar een brief geschreven met de vraag of ik nog een keertje langs mocht komen met een paar Bossche bollen. En ja, hoor! Dat was geen probleem en vorige zomer nog ben ik bij haar op bezoek geweest. Je mag haar nooit citeren, dus dat doe ik ook niet. Maar prinses Beatrix vond het volgens mij zeker wel gezellig.’ 

Lees het hele verhaal in Story. Editie 26 ligt nu in de winkel.

De bijzondere band van oorlogsheld Marco Kroon en prinses Beatrix

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Beeld: Ed Oudenaarden (ANP)