• Songfestival

Cornald Maas: 'De nieuwe stemwijze Songfestival heeft voor- en nadelen, ook voor Nederland'

Cornald Maas

Cornald Maas ziet positieve en negatieve kanten aan de veranderingen van het stemproces bij het Eurovisie Songfestival. Dat laat de songfestivalcommentator desgevraagd weten aan het ANP. De organisatie maakte dinsdag bekend dat voortaan alleen nog het publiek bepaalt welke landen van de halve finales doorgaan naar de finale. Voorheen waren de landelijke jury's voor de helft verantwoordelijk voor de uitslag.

Volgens Maas is het voordeel dat er minder fraude kan worden gepleegd. 'Jury's zijn gemakkelijk om te kopen. Zo haal je die oneffenheid eruit, is er minder kans op fraude en voorkom je dat de uitslag ongeldig moet worden verklaard', zegt de commentator. Vorig jaar moest de uitslag van een van de halve finales opnieuw worden onderzocht omdat er 'verdachte patronen' waren geconstateerd bij het uitdelen van de jurypunten.

'Rustige nummers' geen kans

Een nadeel aan de nieuwe vorm vindt Maas de toegenomen kans dat de meer 'rustige en ingetogen' nummers, die het volgens hem doorgaans vooral goed doen bij de jury, wellicht geen finaleplaats weten te bemachtigen. 'Het publiek gaat voor het nummer waarbij het meest wordt gevoeld en dat het meest aanspreekt. Maar dat hoeft geen nadeel te zijn natuurlijk.'

Gevolg voor Nederland

Voor Nederland zou de wijziging weinig uit moeten maken, afgaand op de uitslag bij vorige halve finales. 'Nederland doet het meestal beter bij de jury's dan bij de televoting, maar zou het - op het jaar met Waylon na - toch hebben gered op basis van alleen de publieksstemmen.'

Bron: ANP | Beeld: Edwin Smulders

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina! Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Storynieuwsbrief.