• Hazes

Coldeweijer twijfelt toch over hoger beroep in 'kroketzaak'

Yvonne Coldeweijer twijfelt of ze niet toch in beroep moet gaan tegen de uitspraak in de zaak tegen Rachel Hazes. Dat laat de roddelvlogger zaterdagmiddag weten op Instagram.

Door Naomi Pater
Yvonne Coldeweijer

Aanleiding is een column van Jan Dijkgraaf waarin hij Coldeweijer aanmoedigt om de uitspraak vooral aan te vechten.

Hoger beroep

Dijkgraaf stelt dat Coldeweijer het hoger beroep waarschijnlijk 'op bijna alle fronten' zal verliezen behalve op het punt dat ze Hazes geen 'gecremeerde kroket' meer mag noemen. 'Dat de voorzieningenrechter die eis van de gecremeerde kroket toewees, zal door iedere rechter in een hogerberoepzaak worden gezien als een gerechtelijke dwaling van de lagere rechter', zo schrijft hij.

Vrijheid van meningsuiting

De journalist zegt dat naar eigen zeggen ook uit eigen belang. Zo wil hij bijvoorbeeld premier Mark Rutte 'de pratende naaimachine' kunnen blijven noemen en WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes 'de slippendrager van Shula'. 'Ik wil het niet groter maken dan het is. Maar mijn vrijheid van meningsuiting en recht om satire te bedrijven als eenvoudige stukkiesschrijver in Eesterga ligt in jouw handen, Yvonne Coldeweijer.' Dijkgraaf is zelfs bereid om daarvoor een crowdfundingsactie op te starten zodat Coldeweijer de kosten van het hoger beroep kan betalen.

Persoonlijke brief

Hazes had de zaak aangespannen omdat zij wilde dat Coldeweijer een video rectificeert waarin zij uitspraken doet over de rol van Hazes bij het uitlekken van een persoonlijke brief van haar zoon André Hazes aan diens ex Sarah van Soelen. Coldeweijer beweerde dat de vermeende rol van Hazes in het uitlekken van die brief de reden is dat moeder en zoon momenteel geen contact hebben. Volgens de rechter kan Coldeweijer de beschuldigingen niet waar maken. Deze zijn bovendien 'onnodig grievend' en de vlogger heeft 'geen te respecteren belang bij publicatie van haar uitlatingen'.

'Gecremeerde kroket'

De term 'gecremeerde kroket' mag door Coldeweijer ook niet meer gebruikt worden om naar Hazes te verwijzen. Deze bewoording is volgens de rechter 'hoe dan ook grievend en beledigend', net als andere bewoordingen als narcistisch, manipulatief, knettergek en toxic. Ook de stelling dat het goed is voor André dat hij met zijn moeder heeft gebroken, is in de ogen van de rechtbank 'kwetsend' en mag de juicevlogger niet meer gebruiken.

Bron: ANP

Maak voordelig kennis met Story en kies een proefabonnement. Scoor 4 nummers voor €6,99 via Kiosk.nl

Of word lid van Story voor maar €2,30 per maand!