Cineaste Agnès Varda (90) overleden

Door Redactie
Cineaste Agnès Varda (90) overleden

De Franse cineaste Agnès Varda is vrijdag op 90-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Dat heeft haar familie bekendgemaakt.

Varda, geboren in België, wordt gezien als de pionier van de Nouvelle vague, met beroemde regisseurs als Jean-Luc Godard, Claude Chabrol en François Truffaut. Ze filmde al in de jaren vijftig op locatie en maakte gebruik van niet-professionele acteurs. Dat was indertijd zeer ongebruikelijk.

Ere-Oscar

De onervaren Varda debuteerde in 1954 met de film La pointe courte, die weinig aandacht kreeg, maar ze brak door met Cléo de 5 à 7. Daarna volgden onder meer Sans toit ni loi, Vagabond en Jacquot de Nantes. Ze maakte meer dan dertig, meestal sociaal bewogen films en documentaires. In 2017 kreeg Varda nog erg veel waardering voor Visages, Villages. In hetzelfde jaar werd haar een ere-Oscar toegekend voor haar oeuvre.

Cineaste Agnès Varda (90) overleden

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Bron & beeld: ANP