Bemoeienis Matt Damon in schandaal rondom seksueel wangedrag afgestraft

Hollywood lijkt een en al glitter en glamour, maar achter gesloten deuren gebeuren vaak dingen die het daglicht niet kunnen verdragen.

Matt Damon

In de Amerikaanse entertainmentindustrie is men wel wat gewend, maar sommige schokkende gebeurtenissen dreunen nog vele jaren na. Story publiceert de grootste schandalen. Deze week: Matt Damon, die zich door gewaagde uitspraken flink in de nesten werkte.

Sinds zijn doorbraak in de film Good Will Hunting (1997) schitterde Matt Damon (52) in talloze producties. De acteur, die ook scenarioschrijver en filmproducent is, behoort tot de top van Hollywood, al heeft zijn imago lelijke krassen opgelopen.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag

Toen in oktober 2017 bekend werd dat – inmiddels voormalig – filmproducent Harvey Weinstein (70) zich gedurende dertig jaar schuldig had gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag, zorgde dat voor veel opschudding. Nadat enkele actrices en modellen Harvey hadden ontmaskerd in The New York Times, durfden meer slachtoffers hun verhaal te doen. Harvey werd ontslagen door zijn eigen filmbedrijf The Weinstein Company. Hij verontschuldigde zich, beloofde in therapie te gaan, maar benadrukte dat lang niet alle verhalen klopten.

Bemoeienis Matt Damon

Hoewel het ‘Weinstein-artikel’ Hollywood hevig op zijn grondvesten deed trillen, was er vooral respect voor de moed van de misbruikte vrouwen. De reactie van Matt Damon zorgde echter voor veel ergernis. Zo gaf hij toe dat hij wist dat Harvey onder anderen actrice Gwyneth Paltrow had lastiggevallen. Matt hechtte daar niet veel waarde aan. ‘Weinstein schepte immers altijd op over zijn veroveringen, ik nam dat niet serieus.’ Hierna kwam Matt onder vuur te liggen. Waarom had hij niet ingegrepen?

Matt hield zich stil, maar twee maanden later – in december 2017 – deed hij weer gewaagde uitspraken. ‘Ik vind dat er een verschil is tussen iemand een tik op de kont geven en verkrachting of kindermishandeling,’ vertelde hij aan ABC News. ‘Al deze gedragingen moeten beslist worden gestopt en voorkomen, maar ze moeten niet gelijkgesteld worden, toch?’

Lees het hele verhaal in Story. Editie 04 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Lossebladen.nl.

Een proefnummer scoor je nu met 25% korting en zonder verzendkosten.