Anne Wil Blankers kan niet meer voor haar zieke man zorgen

Door Redactie
Anne Wil Blankers kan niet meer voor haar zieke man zorgen

Anne Wil Blankers verzorgde haar man Ger, die aan alzheimer lijdt, met liefde. Maar het ging niet meer. Ger zit sinds kort in een verzorgingshuis, Anne Wil tussen de verhuisdozen. En de twee hébben al zoveel voor hun kiezen gehad!

Anne Wil Blankers (81) wordt de ‘Grande Dame van het Nederlandse toneel’ genoemd, al hecht de nuchtere actrice daar niet al te veel waarde aan. Toch staat ze al 58 jaar in de schijnwerpers. In 1963 debuteerde ze bij de Haagse Comedie als Desdemona in Othello, waarna vele theater-, tv- en filmrollen volgden. Momenteel staat ze in het toneelstuk Het Oog van de Storm, waarin ze met Hans Croiset een bejaard echtpaar vertolkt. Een aangename afleiding voor Anne Wil, die privé een zeer ingrijpende periode doormaakt.

Burn-out door mantelzorg

Twee jaar geleden verruilde ze hun woonboerderij in het landelijke Polsbroek voor een huis in het nabijgelegen IJssel-stein, vanwege de alzheimer van haar echtgenoot Ger van Klaveren (87). Anne Wil hoopte daar met hem een rustiger leven te kunnen leiden, maar sinds kort woont Ger met zijn teckel in een verzorgingshuis, omdat zijn gezondheidssituatie is verslechterd. Hun huis is inmiddels verkocht. ‘Te veel onderhoud,’ zegt Anne Wil in Margriet. ‘Ik kijk nu uit naar een appartement.’ Het is de beste oplossing, al vindt ze het heel bitter dat het zo is gelopen. De afgelopen jaren waren zwaar; ze was mantelzorger, terwijl haar acteerwerk doorging. Dat resulteerde vier jaar geleden in een burn-out. De verzorging van Ger werd steeds problematischer, ook omdat hij vaak viel. ‘En dan moet je besluiten dat er voor hem gezorgd gaat worden. Dat is een heel grote stap. Maar Ger heeft het daar gelukkig erg naar zijn zin.’ 

Beeld: Brunopress

Lees het hele verhaal in Story. Dit artikel komt uit Story. Editie 03 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Bladenhuis.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.