Angstige André van Duin bekent: ‘Fietsen en autorijden doe ik niet meer’

Hoewel André van Duin als tv-presen-tator aan zijn tweede jeugd is begonnen, ondervindt hij nadelige gevolgen van zijn leeftijd. Aan Story vertelt André welke.

Door Nick Dijkman
André van Duin

Het is bijna een wonder dat het weer goed gaat met tv-icoon André van Duin. Ondanks dat hij merkt dat hij een dagje ouder wordt, heeft hij zich flink herpakt na een periode waarin hij veel te verwerken kreeg.

In 2020 overleed André’s echtgenoot Martin Elferink, met wie de tv-ster in 2006 trouwde, aan de gevolgen van botkanker. Dat was al de tweede keer dat André een echtgenoot verloor. Ook zijn eerste man Wim van der Pluijm, met wie hij samen op Aruba woonde, ontviel hem. Wim blies in 1995 zijn laatste adem uit. Na het overlijden van Martin werd bij André darmkanker geconstateerd. In eerste instantie hield André zijn ziekte voor de buitenwereld verborgen.

Nieuwe liefde

Eenmaal hersteld was er meer goed nieuws te melden: tussen André en danser Fernando Reyes (61) was de vonk overgesprongen. Aan Story vertelde André vorig jaar zelfs: ‘Ik zou graag met Fernando willen trouwen. Voor de romantiek, maar je hebt dan ook alles in één keer goed geregeld. We zijn heel gelukkig samen. Dat mag je dan best vastleggen.'

Geen vertrouwen

Dat Fernando in André’s leven is gekomen, maakt alles weer de moeite waard. Daarnaast maakt Fernando de wereld van André een stuk groter en niet alleen omdat hij gedeeltelijk op Mallorca woont. ‘Ik ben gestopt met autorijden,’ vertelt André aan Story. ‘Het is niet verstandig om op mijn leeftijd achter het stuur te kruipen. Ik ben 75 jaar oud en vertrouw mezelf niet meer.’

Desondanks heeft André onlangs wel een nieuwe auto gekocht. ‘Daar rijd ik niet zelf in, maar mijn partner. Hij rijdt goed auto. Dat is handig, je bent toch mobieler. Als je elke keer een taxi moet bellen... dat is een gedoe. Ik ben blij dat we weer een auto hebben.’ Want: ‘Ik fiets ook niet meer, uit een soort zelfbescherming. Als ik val breek ik van alles en zit ik maandenlang in de lappenmand. Fietsen is voor mij heel slecht. Ik heb een prostaatoperatie gehad, dat speelt ook mee. Het is dan niet goed om op zo’n zadel te zitten. Maar de voornaamste reden is dat het gewoon heel gevaarlijk is om op mijn leeftijd op een kwetsbaar voertuig rond te scheuren. Zeker in Amsterdam met al die elektrische fietsen, die suizen links en rechts langs je heen.

Lees het hele verhaal in Story. Editie 03 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Lossebladen.nl.

Een proefnummer scoor je nu met 25% korting en zonder verzendkosten.