• Songfestival

Alleen publiek bepaalt voortaan finalisten voor Eurovisie Songfestival

Eurovisie Songfestival

Het stemproces bij het Eurovisie Songfestival gaat er vanaf volgend jaar anders uitzien. Een van de belangrijkste wijzigingen is dat voortaan alleen nog het publiek bepaalt welke landen van de halve finales doorgaan naar de grote finale, maakte de organisatie dinsdag bekend.

Voorheen golden de publieksstemmen voor de helft. Het andere deel werd bepaald door de landelijke jury's bestaande uit muziekprofessionals. Volgend jaar stemmen die niet meer mee bij de halve finales. De uitslag van de finale blijft bepaald worden door het publiek én de jury's.

Meer stemmen

Een andere wijziging is dat volgend jaar alle landen mogen stemmen, dus ook landen die niet meedoen aan het Eurovisie Songfestival. Dat kunnen ze online doen via een speciaal platform. Mensen uit deelnemende landen kunnen nog steeds via telefoon, sms of de app hun stem uitbrengen.

Meer macht

'Deze veranderingen zijn een erkenning van de immense populariteit van de show door meer macht te geven aan het publiek van 's werelds grootste live-muziekevenement', zegt songfestivalbaas Martin Österdahl. Het songfestival is volgend jaar van 9 tot en met 13 mei in Liverpool.

Nederlandse inzending 

Het duo Dion Cooper en Mia Nicolai gaat volgend jaar namens Nederland naar het Eurovisie Songfestival. Dat werd onlangs bekendgemaakt in het NPO Radio 2-programma Aan de Slag! met Bart Arens.'Het songfestival is hét podium waar mensen kunnen zien wat je als artiest te brengen hebt. Na al die jaren hard werken aan het vertalen van ons gevoel in muziek is dit een geweldige kans om op zo’n grote schaal ons verhaal te vertellen', zeggen Cooper en Nicolai. 'We zijn er klaar voor om Europa iets positiefs te brengen.'

Oud-winnaar Duncan Laurence

De 26-jarige Nicolai en 28-jarige Cooper zijn nog geen gearriveerde artiesten en werkten de afgelopen jaren afzonderlijk van elkaar aan een solocarrière. Ze werden twee jaar geleden door oud-winnaar Duncan Laurence en zijn verloofde Jordan Garfield aan elkaar gekoppeld. Met z'n vieren maakten ze het liedje voor het songfestival, dat indruk maakte op de selectiecommissie. Volgens AVROTROS werden ze 'unaniem' aangewezen als de Nederlandse inzending. Het is nog niet bekend om wat voor nummer het gaat en wanneer deze in première gaat.

Duo's

Voor het eerst sinds 2014 stuurt Nederland met Mia Nicolai en Dion Cooper weer een duo naar het Eurovisie Songfestival (ESF). Door de jaren heen ging Nederland zeven keer eerder met een duo naar het evenement. Met The Common Linnets was Nederland dicht bij een overwinning. Waylon en Ilse DeLange werden in Kopenhagen tweede. Ook Mouth & MacNeal eindigden op het podium met een derde plaats. Duo's winnen overigens niet vaak het songfestival. Deze eeuw zegevierden haast alleen maar solo-artiesten. In 2001, 2006, 2021 en dit jaar wonnen groepen voor respectievelijk Estland, Finland, Italië en Oekraïne en in 2011 won het duo Ell & Nikki voor Azerbeidzjan.

Bron: ANP | Beeld: ANP

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina! Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Storynieuwsbrief.