• Jinek

Activist over lijmactie aan tafel bij Jinek: 'Legitiem en nodig'

Door Redactie
Activist over lijmactie aan tafel bij Jinek: 'Legitiem en nodig'

Klimaatactivist Jelle de Graaf noemt zijn lijmactie in de talkshow Jinek dinsdagavond 'legitiem en nodig'. In een reactie op Twitter schrijft de activist van Extinction Rebellion dat hij met deze 'verstorende actie' de klimaatcrisis onder de aandacht wil brengen.

'Honger in Kenia, overstromingen in Pakistan en Nigeria, extreme hittegolven: de klimaatcrisis slaat toe en bedreigt ons allemaal. Maar regeringen, bedrijven en media gaan door met business-as-usual. Om deze absurditeit bloot te leggen heb ik me bij #Jinek vastgelijmd aan tafel', zegt De Graaf, die als gast was uitgenodigd om het te hebben over de recente acties in musea waarbij etenswaren op kunst werden gegooid en activisten zich aan muren vastlijmden. 'De geschiedenis laat zien dat grote veranderingen afgedwongen worden door maatschappelijke druk van gewone mensen, die wél zien wat nodig is. Verstorende acties zoals deze horen daarbij. Als er een moment is waarop acties als deze legitiem en nodig zijn is het nu.'

'Intimiderend en bedreigend'

De Graaf klom dinsdagavond tijdens het gesprek met Beau van Erven Dorens, die de presentatie overnam van de zieke Eva Jinek, plots op tafel. Daarna smeerde hij zijn handen in met lijm. Tijdens een reclameblok werd hij met tafelblad en al afgevoerd. Het programma ging daarna gewoon verder. Woensdag zei Beau dat hij de actie van De Graaf 'best wel intimiderend en bedreigend' vond. Volgens hem had de redactie geen idee dat de activist dit van plan was.

Niet de bedoeling

RTL liet in een reactie weten de lijmactie te veroordelen. 'De reden dat Jelle was uitgenodigd is juist omdat we het gesprek over het klimaat ontzettend belangrijk vinden. Acties zoals gisteravond zijn alleen echt niet de bedoeling', aldus een woordvoerder. 'Wij voeren het gesprek liever aan tafel dan erop.' 

Bron: ANP | Beeld: BrunoPress

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Storynieuwsbrief.