• Bas & Aad van Toor

Aad van Toor waarschuwt Hans Klok voor opvolgen van Bassie en Adriaan: ‘Als je belazerd wordt, dan ben je alles kwijt’

Door Redactie
Aad van Toor waarschuwt Hans Klok voor opvolgen van Bassie en Adriaan: ‘Als je belazerd wordt, dan ben je alles kwijt’

Hans Klok lijkt te beseffen dat zijn theateroptredens als illusionist voor het grootste deel achter hem liggen. Na zijn teleurstellende avontuur in Las Vegas wil hij nu in de voetsporen van Bassie en Adriaan treden. In Story reageert Adriaan op de ideeën van zijn showbizzcollega. 

Hans Klok (52) wil het over een heel andere boeg gaan gooien. Met een televisie-serie en een boekenreeks hoopt de illusionist, die zijn comeback in Las Vegas door de coronacrisis in duigen zag vallen, zijn carrière nieuw leven in te blazen. ‘Goochelen is fysiek zwaar en ik word toch ouder,’ liet hij onlangs weten in Volkskrant Magazine.

Voorbeeld

‘Mijn grote voorbeeld zijn The Crocksons, twee acrobatenbroers. Zij hadden een nummer met flessen en stoelen waarmee ze halverwege de vorige eeuw de hele wereld over gingen, echt fantastisch. Eind jaren zeventig werden ze 40, en toen dachten ze: oké, nu worden we te oud, dus moeten we wat bedenken. En toen zeiden ze: Jij bent acrobaat, dan word ik clown en dan noemen we ons Bassie & Adriaan. De rest is geschiedenis.’ Hans wil net als Bassie en Adriaan een televisieserie gaan opnemen en hij is al bezig met een boek waarin hij avonturen beleeft. Zestien jaar geleden schreef Hans met zijn broer Wouter ook al een dergelijk boek en het lijkt erop dat hij daar nu een serie van wil maken. Hans denkt dat de tijd daarvoor rijp is. In de televisieserie, met als voorlopige titel Clockwork, speelt hij zichzelf en woont hij in een vuurtoren.

Opvolger

‘Ik vind het een fantastisch idee,’ zegt Aad van Toor over Hans’ plan. ‘Ik heb het me tot nu toe nooit zo gerealiseerd, maar Hans Klok is onze perfecte opvolger. Hij heeft een fantastische uitstraling en ik denk dat hij op het juiste moment in zijn leven zijn talenten anders gaat benutten. Hij is daarvoor bekend genoeg. En ik begrijp hem volledig wanneer hij zegt dat zijn optredens fysiek heel zwaar zijn. Bas en ik hebben dat eind jaren zeventig als geen ander zo gevoeld. We waren iets jonger dan Hans en besloten ook om een televisie-serie te gaan maken. Het enige wat Hans mist, is het komische. Bas en ik hadden natuurlijk een fantastische rolverdeling. Wat Bas ook deed, door zijn grappen en grollen kwam hij overal mee weg.’

Succes

Aad hoopt van harte dat het Hans gaat lukken om van zijn televisieserie een succes te maken. ‘Al is deze tijd wel heel anders dan begin jaren tachtig toen wij met onze serie op tv kwamen. Er waren twee zenders en na twee afleveringen konden we niet meer normaal over straat. Ik weet nog dat een kermis in Leeuwarden ons vroeg om iets te openen. In eerste instantie zeiden we ‘nee’. Maar toen we hoorden dat ze er echt heel veel geld voor over hadden, zijn we toch maar naar Leeuwarden gegaan. Het leek wel alsof de hele stad was uitgelopen, alleen maar omdat wij daar waren. Ik heb nog nooit zoveel mensen bij elkaar gezien om alleen ons te zien. Dat was bizar. Nu is het zo anders. Hans moet een televisie-zender zoeken die hem het vertrouwen geeft om zeker 200 afleveringen te mogen maken. Hij heeft een veel langere aanlooptijd nodig dan wij destijds. Wij hadden direct een stevige basis waarop we konden voortborduren.’

Door: Karin Riethoven | Beeld: Brunopress

Dit artikel komt uit Story. Editie 10 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.