• Royals

Zorgen om gezondheid Noorse koning Harald, maar: Wil het volk kroonprins Haakon wel op de troon?

Door Redactie
Zorgen om gezondheid Noorse koning Harald, maar: Wil het volk kroonprins Haakon wel op de troon?

Voor de zoveelste keer vervangt de Noorse kroonprins Haakon zijn vader, die een operatie heeft ondergaan. De Noren zien echter veel liever hun koning Harald in actie. Op Haakon en zijn echtgenote Mette-Marit is geregeld kritiek, maar eens komt het moment dat Haakon op de troon zit. Voor die tijd zal hij de harten van het volk moeten zien te veroveren.

Zowel de artsen als mijn vader zijn tevreden en het ziet ernaar uit dat hij goed herstelt.’ Dat liet de Noorse kroonprins Haakon (47) weten daags nadat zijn vader koning Harald een operatie had ondergaan. De recente ingreep was gepland; de kunstmatige hartklep die de vorst in 2005 kreeg was hard aan vervanging toe. Een dergelijke hartklep heeft niet alleen een levensduur van 10 á 15 jaar, Harald was eind september ook al in het ziekenhuis opgenomen vanwege ademhalingsmoeilijkheden. Die zouden nu van de baan moeten zijn. Hoewel alles volgens plan is verlopen en Harald al snel naar huis mocht om daar verder aan te sterken, lijken de Noren zich nog steeds grote zorgen te maken om hun koning. Harald, die volgend jaar op 21 februari zijn 84e verjaardag hoopt te vieren, kampt al tijden met een broze gezondheid. Afgelopen januari was hij uitgeschakeld vanwege duizeligheid, in de maand daarvoor had hij een virale infectie. In april 2018 had hij last van darmproblemen en pijn in zijn voet. In 2003 werd de koning wegens blaaskanker geopereerd. Harald overwon elke keer zijn gezondheidsproblemen, en hervatte daarna zo snel mogelijk zijn verplichtingen. Maar de Noren zouden vrezen dat er over niet al te lange tijd een moment komt waarop dat niet meer lukt. De vorst oogt al lange tijd vermoeid en vermagerd. Harald zelf is vast van plan tot zijn dood op de troon te zitten. ‘Aftreden is geen optie,’ zei hij eerder. ‘Ténzij ik een duidelijke boodschap van mijn kinderen krijg dat het tijd is.

Opvolger

Haakon oogst lof voor de manier waarop hij steeds tijdelijk in de voetsporen van zijn vader treedt, maar het overgrote deel van de Noren juicht in stilte wanneer koning Harald zelf zijn taken weer oppakt. Harald is erg populair bij zijn onderdanen. Zij zien hem als een echte vader des vaderlands, en als een verbindende factor in de multiculturele samenleving. De Noren houden van Harald, en het valt voor zijn zoon en opvolger Haakon niet mee om precies datzelfde gevoel los te maken. Er is nogal wat kritiek geweest op de manier waarop Haakon en echtgenote prinses Mette-Marit (47) in het leven staan. Zo zei pastor Einar Gelius in de krant Gudbrandsdølen Dagningen: ‘Kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit hebben een compleet andere stijl en vorm gekozen dan hun voorgangers. Ze zijn er in een paar jaar tijd in geslaagd om alle mystiek en verhevenheid rond onze koninklijke familie af te breken. In hun ijver om het koningshuis te populariseren, proberen ze de koninklijke familie op een zodanige wijze te presenteren, dat daardoor het geloof in de monarchie is verminderd.’ Ook vindt Gelius dat het kroonprinselijk paar de verkeerde ‘jetset’-vrienden heeft. ‘Alle pogingen om de koninklijke familie meer hip en cool te maken, leidt niet tot iets anders dan dat de steun voor de monarchie daalt.’

Vertrouwen winnen

Haakon zal zijn uiterste best moeten doen om de harten van het volk te veroveren wanneer hij het stokje definitief van zijn vader overneemt. Over het algemeen wordt aangenomen dat hij niet bepaald zit te wachten tot hij op de troon komt. Dat hij zich nog nooit uitgebreid heeft uitgesproken over wát voor koning hij wil worden, geeft volgens sommigen te denken. Maar ook het feit dat hij voor Mette-Marit de troon had willen opgeven, spreekt niet in zijn voordeel. Mette-Marit, met haar wilde verleden en al moeder van een zoontje, werd niet gezien als de ideale partner voor een kroonprins. Maar Haakon wilde niemand anders en polste zijn zus Märtha Louise of zij zijn plaats als troonopvolger wilde innemen in het geval hij moest kiezen tussen zijn grote liefde of het koningschap. Haakon hoefde niet te kiezen, maar dat hij voor de liefde de troon zou opgeven, zette veel Noren aan het denken.

Beeld: Getty Images

Lees het hele verhaal in Story. Editie 45 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.