Zien: Deens hof deelt nieuwe portretfoto van jarige prins Christian

Door Redactie
Zien: Deens hof deelt nieuwe portretfoto van jarige prins Christian

De Deense prins Christian vierde zaterdag zijn 17e verjaardag. Het Deense koningshuis deelde voor de gelegenheid zoals gebruikelijk een nieuw portret van de jarige op sociale media.

Op de zwart-witfoto zit de oudste zoon van kroonprins Frederik en kroonprinses Mary op een bankje, terwijl hij de camera inkijkt.

Prins Christian jarig

Volgens het Deense hof is de foto onlangs gemaakt door een vriend van de prins. De felicitaties voor de jarige prins stroomden binnen onder het bericht. Christian heeft zijn verjaardag privé met zijn familie gevierd. De prins heeft twee zusjes en een broertje.

De tekst gaat verder onder de post. 

Afpakken koninklijke titels

Onlangs werd bekend dat de Deense koningin Margrethe de koninklijke titels van haar vier kleinkinderen van zoon prins Joachim heeft afgepakt. In 2008 werd al bekend dat in de toekomst alleen de eerstgeborenen van de troonopvolgers prins of prinses worden. Prins Christian, het eerste kind van kroonprins Frederik en diens vrouw kroonprinses Mary, mag zich volgens die regel zo noemen en zijn eerstgeborene en zo verder dus ook.

Bedroefd

Ondanks dat dit eigenlijk al bekend was zijn de vier kinderen van de Deense prins Joachim, de tweede zoon van koningin Margrethe, 'in de war, bedroefd en in shock' door de officiële beslissing over het kwijtraken van hun titel van prins en prinses. Dat laat een woordvoerder van de familie weten aan Deense media. Het nieuws komt 'als een donderslag bij heldere hemel', aldus de woordvoerder. 'De kinderen voelen zich verstoten. Ze begrijpen niet waarom hun identiteit van hen is afgenomen.'

Excuses

Na het nieuws maakte Margrethe haar excuses, zo bleek uit een verklaring op de website van het Deense hof. 'De afgelopen dagen is er heftig gereageerd op mijn besluit over het toekomstig gebruik van titels voor de vier kinderen van prins Joachim', liet Margrethe toen weten. 'Het raakt me duidelijk. Mijn besluit heeft lang op zich laten wachten. Mijn 50-jarig jubileum op de troon is een natuurlijk moment om zowel terug als vooruit te kijken. Het is mijn plicht en mijn wens als koningin om ervoor te zorgen dat de monarchie zich blijft aanpassen aan de tijd.'

Om de tafel

Ook gingen Margrethe en Joachim met elkaar om te tafel om 'zich te focussen op de toekomst'. Het doel van het gesprek was om de onenigheid achter zich te laten. 'We zijn allemaal erg verdrietig. Het is nooit leuk om je kinderen onrechtvaardig behandeld te zien worden. Zij bevinden zich in een situatie die ze niet begrijpen', zo reageerde de Deense vader op het hele voorval.

Bron: ANP | Beeld: Brunopress

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.