Zal koning Felipe vader Juan Carlos verbannen?

Door Redactie
Zal koning Felipe vader Juan Carlos verbannen?

Het onderzoek naar zijn financiële handel en wandel zou voor de Spaanse oud-koning Juan Carlos weleens kunnen leiden tot een aanklacht wegens corruptie, witwassen en belastingontduiking. En dat is uiterst schadelijk voor de Spaanse monarchie. Verwacht wordt dat koning Felipe drastische maatregelen zal nemen...

In maart van dit jaar maakte koning Felipe bekend afstand te doen van de toekomstige erfenis van zijn vader Juan Carlos. Ook trok hij de staatstoelage van zo’n 200.000 euro per jaar van de Spaanse oud-koning in. Aanleiding voor deze maatregelen was de ontdekking dat Juan Carlos er een stichting in Panama op nahoudt waaraan onder andere een bankrekening in Genève is gekoppeld. Op die rekening is in 2008 een bedrag van bijna 65 miljoen euro gestort door het koningshuis van Saoedi-Arabië. Simpelweg een cadeautje, zo stelde een woordvoerder van de gulle royals. Er rijzen echter steeds meer vermoedens dat het geld alles te maken heeft met de aanleg van een hogesnelheidslijn tussen Mekka en Medina, waarvoor een groep Spaanse bedrijven de opdracht kreeg. Gespeculeerd wordt dat Juan Carlos wellicht steekpenningen heeft gekregen om dat te regelen of voor zijn bemoeienissen een fikse commissie ontving. 

Geheime zoon

Ook worden vraagtekens gezet bij de 65 miljoen euro die van de Zwitserse bankrekening is overgemaakt naar Corinna én haar achttienjarige zoon Alexander zu Sayn-Wittgenstein. Corinna zegt dat het geld een ‘geschenk uit liefde’ was waarmee ze onroerend goed kon aanschaffen, maar in Spanje wordt gefluisterd dat Alexander wellicht de geheime zoon van Juan Carlos is. Officieel is Alexanders vader de Duitse prins Casimir zu Sayn-Wittgenstein, met wie Corinna in 2000 trouwde maar van wie ze vijf jaar later alweer scheidde. Eerder was ze bijna zes jaar getrouwd met de Britse zakenman Philip Adkins, met wie ze dochter Anastasia heeft. Opmerkelijk genoeg komt ook de naam van Adkins voor in de onderzoeksresultaten. Hij zou voor Juan Carlos tickets naar Polynesië ter waarde van meer dan 30.000 euro hebben geregeld en die rekening op (nog) ondoorzichtige wijze hebben verwerkt. Ook wordt gekeken naar een bedrag van 3,5 miljoen euro dat op een rekening van de Panamese stichting op de Bahama’s werd gestort. Waar komt dat vandaan en waar was het voor bestemd? Al met al spreekt het hooggerechtshof in Madrid over een ‘extreem ingewikkeld en technisch complex’ onderzoek, alleen al omdat Juan Carlos vóór zijn troonoverdracht in 2014 koninklijke immuniteit genoot. Hij kan dus alleen aangeklaagd worden voor acties die hij daarná ondernam. Voor koning Felipe zal dat niet zo heel veel uitmaken, want alles wat nu boven water is gekomen heeft de Spaanse monarchie al geschaad. Dat de vorst eerder al afstand van zijn vader nam, zou niet meer genoeg zijn om deze overeind te houden. Gespeculeerd wordt dat Felipe zijn vader uit het paleis zal verbannen, of zelfs uit het land, om zijn troon te kunnen behouden. Volgens El Confidencial werkt de koning samen met de regering aan een plan om zich ‘te ontdoen’ van Juan Carlos. ‘Deze zaak mag koning Felipe niet raken,’ vertelde een regeringsbron aan de krant.

Beeld: Peter Smulders

Lees het hele verhaal in Story. Editie 31 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Zal koning Felipe vader Juan Carlos verbannen?

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.