• Oranjes

Willem-Alexander en Máxima reageren op eerste coronavaccinatie: 'Het geeft hoop'

Willem-Alexander en Máxima reageren op eerste coronavaccinatie: 'Het geeft hoop'

De vaccinaties in Nederland zijn vanochtend begonnen. Het koningshuis laat daarom van zich horen. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zeggen dat de start van de vaccinatiecampagne 'hoop geeft' in de coronacrisis. Op Twitter bedankt het koninklijk paar iedereen die meewerkt aan het vaccineren.

'De start van de vaccinaties is een keerpunt dat hoop geeft op een uitweg uit deze crisis', aldus het paar. 'Veel dank aan iedereen die hieraan meewerkt! Nu is het van belang om samen vol te houden.'

Eerste vaccinatie 

De 39-jarige verpleeghuismedewerkster Sanna Elkadiri is woensdagochtend in Veghel als eerste in Nederland ingeënt met het coronavaccin. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) was erbij toen de eerste prik werd gezet. Direct erna was de beurt aan drie collega's van Elkadiri, twee vrouwen en een man. Later op de dag worden nog meer mensen gevaccineerd, in Veghel maar ook in diverse ziekenhuizen in het land. Nederland is de hekkensluiter van de Europese Unie als het gaat om het beginnen met de vaccinatiecampagne.

Regels niet nageleefd

Eerder dit jaar kwamen de Oranjes in opspraak nadat ze de coronaregels niet naleefde. Zo gingen Willem-Alexander en Máxima op de foto met een restauranteigenaar, maar de anderhalvemeter was ver te zoeken op het kiekje. Het koningspaar moest hun vakantie onderbreken om een verklaring af te leggen over het schenden van de regels. 'In media verscheen een foto waarop we te weinig afstand houden,' schreven ze op de sociale media van het Koninklijk Huis. Het koningspaar geeft toe dat ze in de spontaniteit van het moment niet goed op de afstand gelet hebben. 'Dat hadden we natuurlijk wel moeten doen. Want ook op vakantie is naleven van coronaregels essentieel om het virus eronder te krijgen.'

Vakantie naar Griekenland

Maar in oktober ging het weer mis. De familie vertrok in de herstvakantie naar Griekenland. Ondanks dat het gebied code geel was - en er dus naartoe gereisd mocht worden - viel heel Nederland over het tripje. Ook deze keer besloot Willem-Alexander de vakantie af te breken. 'We zullen onze vakantie afbreken. We zien de reacties van mensen op berichten in de media. En die zijn heftig, en die raken ons. We willen er geen enkele twijfel over laten bestaan: om het Covid-19-virus eronder te krijgen is het noodzakelijk dat de richtlijnen worden nagevolgd. De discussie naar aanleiding van onze vakantie draagt daar niet aan bij', liet het koningspaar weten in een verklaring.

Bron: ANP | Beeld: Peter Smulders

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.