Wereld Suïcide Preventie Dag: Máxima wil mentale problemen bespreekbaar maken

Door Redactie
Wereld Suïcide Preventie Dag: Máxima wil mentale problemen bespreekbaar maken

Koningin Máxima vraagt zaterdag met een bericht op sociale media aandacht voor Wereld Suïcide Preventie Dag. In een persoonlijk bericht op Instagram schrijft de koningin dat zij vandaag een geel lintje draagt, wereldwijd een symbool voor bewustzijn over zelfmoordpreventie. Máxima verloor in 2018 haar zus door suïcide.

Wereld Suïcide Preventie Dag

'Jaarlijks overlijden in Nederland gemiddeld 1.850 mensen door suïcide', begint de koningin haar bericht. 'Op Wereld Suïcide Preventie Dag denken wij extra aan de mensen die zijn overleden, aan de mensen die een poging hebben overleefd en aan iedereen die iemand moet missen of op enige manier door zelfdoding is geraakt. Ik draag een geel lintje; de kleur van hoop en roep iedereen op mentale problemen bespreekbaar te maken. Zo kunnen we samen mensenlevens redden.'

Mentale gezondheid

Máxima richt zich de laatste jaren tijdens haar werk in Nederland veel op het thema mentale gezondheid. De koningin is erevoorzitter van MIND Us, een stichting die zich inzet voor de mentale gezondheid van jongeren. Aanleiding daarvoor vormde de zelfverkozen dood van haar zusje Inés, vertelde ze al eens. Haar jongste zus maakte in 2018 op 33-jarige leeftijd een einde aan haar leven. Zij leed aan depressie.

Bron: ANP | Beeld: Peter Smulders

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Storynieuwsbrief.