Weer seksschandaal aan het Zweedse hof

Door Redactie
Weer seksschandaal aan het Zweedse hof

In Zweden is opschudding ontstaan door een nieuw seksschandaal aan het hof, veroorzaakt door sterrenkok Stefano Catenacci. Er lopen twaalf aanklachten tegen hem wegens seksueel ontoelaatbaar gedrag. In het Zweedse paleis is hij inmiddels niet meer welkom.

Jarenlang werd aan het Zweedse hof geen diner of staatsbanket georganiseerd zonder dat sterrenkok Stefano Catenacci (54) zich ermee had bemoeid. Deze Stefano was ook verantwoordelijk voor de culinaire hoogstandjes die geserveerd werden op de huwelijken van prinses Victoria en prinses Madeleine, de dochters van koningspaar Carl Gustaf en Silvia. Maar inmiddels is de sterrenkok niet meer welkom in het paleis. Stefano is namelijk aangeklaagd door twaalf vrouwelijke collega’s voor seksueel ontoelaatbaar gedrag. In het Zweedse magazine ETC doen de medewerksters van Stefano’s restaurant een boekje open over hun hitsige baas. ‘Elke dag kwam hij heel dicht tegen mij aan staan en likte me in mijn nek.’ Een andere medewerkster vertelt: ‘Soms kwam hij achter mij staan en legde zijn handen op mijn heupen en drukte zijn geslachtsdeel tegen me aan. Dan zei hij: Wat is het hier krap...’ Inmiddels is aan het Zweedse hof ook een onderzoek gestart naar het gedrag van Stefano, zo melden Zweedse media. Dit onderzoek zou gedaan worden door een extern bureau.

Aanranding kroonprinses

Deze zaak is extra pijnlijk voor de Zweedse koninklijke familie omdat die uit de eerste hand weet hoe beangstigend zo’n ervaring voor een vrouw kan zijn. Kroonprinses Victoria werd immers op jonge leeftijd slachtoffer van aanranding. Nota bene in een omgeving waar ze zich veilig zou moeten kunnen voelen: in de Zweedse Academie, het instituut dat beslist over de uitreiking van de Nobelprijs voor Literatuur. De aanranding zou zijn gepleegd door Jean-Claude Arnault, een van de leden van de Academie. Hij runde in die tijd een privéclub voor cultuur, die betalingen ontving van de Academie. Maar liefst achttien vrouwen deden aangifte van seksueel geweld door Jean-Claude in die club en andere gebouwen van de Zweedse Academie.

Vertrouweling

Wat de nieuwe kwestie extra pijnlijk maakt, is dat Stefano naast hofkok een vertrouweling was van de Zweedse royals. Hij was zelfs bevriend met Victoria’s broer Carl Philip. De prins en Stefano namen meermaals samen zitting in de jury van een populaire culinaire talentenjacht op de Zweedse tv, waarna een vriendschap ontstond.

Beeld: Getty Images

Lees het hele verhaal in Story. Editie 48 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.