Kroonprinses Victoria verbijsterd door vernederingen koning Carl Gustaf

Het rommelt binnen de Zweedse koninklijke familie nu koning Carl Gustaf zich heeft uitgesproken over de troonsopvolging.

Door Redactie
Zweedse koninklijke familie

Hij lijkt allesbehalve gelukkig met de huidige situatie, want de Zweedse vorst gaf toe dat hij liever zijn zoon Carl Philip de troon ziet bestijgen, terwijl zijn oudste dochter Victoria de rechtmatige opvolger is. ‘De woorden van de koning zijn een schande,’ klinkt het in Zweden. ‘Dit moet een enorme klap voor Victoria zijn.’

Ze worden doorgaans op handen gedragen, maar nu zorgen de Zweedse royals al dagen voor beroering. De ellende begon toen koning Carl Gustaf (76) zijn medewerking verleende aan een televisiedocumentaire. In Sveriges sista kungar (De laatste koningen van Zweden) liet hij zich zonder enige terughoudendheid uit over de Zweedse troonopvolging.

'Oneerlijk'

De vorst noemde het ‘oneerlijk en verschrikkelijk’ voor zijn zoon, dat pas na diens geboorte de wetswijziging van kracht werd, die bepaalt dat ook vrouwen worden opgenomen in de lijn van troonopvolging. Die nieuwe wet werd in januari 1980 bekrachtigd, zo’n half jaar na de geboorte van Carl Philip. Daardoor moest Carl Gustafs enige zoon de titel kroonprins inleveren en werd oudste dochter Victoria de uitverkoren erfgenaam. ‘Het is een heel eigenaardige situatie waarin we ons bevinden. We zullen het ooit aan Carl Philip proberen uit te leggen,’ verklaarde de Zweedse koning toen de wet werd aangenomen.

Teleurstelling

Hij sprak zijn teleurstelling toen niet expliciet uit, maar deed dat nu in de tv-documentaire wél: ‘Ik vind het nog steeds onverstandig om wetten met terugwerkende kracht te bepalen. Mijn zoon Carl Philip werd geboren, plotseling veranderde alles en werd alles hem ontnomen. Ik vind dat vreemd.’ Koning Carl Gustaf vond dat de wetswijziging pas na de generatiewisseling in werking had moeten treden, maar hij benadrukte dat Carl Philip het goed had opgevat en dat het nooit tot wrevel had geleid. Daar twijfelen de Zweedse media echter aan.

Lees het hele verhaal in Story. Editie 04 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Lossebladen.nl.

Een proefnummer scoor je nu met 25% korting en zonder verzendkosten.