• Royalty

Verraden Sofia laat omstreden echtgenoot Juan Carlos alleen in ballingschap gaan

Door Redactie
Verraden Sofia laat omstreden echtgenoot Juan Carlos alleen in ballingschap gaan

Ooit bejubeld, nu verguisd... De Spaanse oud-koning Juan Carlos, verdacht van corruptie en witwassen, heeft zijn biezen gepakt en Spanje verlaten. Het was het enige wat hij kon doen om de monarchie en de positie van zoon koning Felipe te redden. Daartoe moest hij zes jaar geleden ook al een ingrijpende beslissing nemen.

Met dezelfde toewijding waarmee ik tijdens mijn koningschap Spanje diende en vanwege de openbare repercussies als gevolg van enkele gebeurtenissen uit mijn privéleven, wil ik je mijn absolute bereidheid tonen om de uitoefening van je functies te vergemakkelijken, vanuit de rust en de kalmte die jouw grote verantwoordelijkheid vereist. Mijn nalatenschap en mijn eigen waardigheid als persoon eisen dat van me.’ Dat schreef de Spaanse oud-koning Juan Carlos (82) in een door het Koninklijk Huis openbaar gemaakte brief aan zijn zoon koning Felipe voordat hij de deur van het Zarzuela-paleis achter zich dichttrok. 

Schandalen

Juan Carlos heeft Spanje verlaten en daarmee de monarchie en de positie van Felipe gered. Koning Felipe liet weten dat hij de beslissing van zijn vader met dankbaarheid en respect accepteert. Hij zal een zucht van verlichting hebben geslaakt. Het laatste schandaal dat zijn vader heeft veroorzaakt had hem de troon weleens kunnen kosten. Juan Carlos wordt verdacht van corruptie en het witwassen van geld, en uit onderzoeken in Spanje en Zwitserland naar zijn financiële handel en wandel aldaar komen steeds meer onverkwikkelijke zaken boven water. Felipe nam eerder al publiekelijk afstand van zijn vader door diens staatstoelage in te trekken en zijn erfenis te weigeren, maar dat was niet genoeg. Juan Carlos moest het paleis en het land uit. Het is goed mogelijk dat Felipe en Juan Carlos overleg hebben gepleegd over de beste manier om dat te bewerkstelligen.

Sofia blijft

Met zijn vertrek heeft Juan Carlos de eer aan zichzelf gehouden. Volgens Spaanse media reisde hij via Portugal naar de Dominicaanse Republiek, waarna hij in Abu Dhabi werd gespot. Oud-koningin Sofia, de echtgenote van Juan Carlos, is niet met hem meegereisd. De twee leiden al vele jaren gescheiden levens en anders dan haar echtgenoot is Sofia in Spanje nog steeds een zeer gewaardeerd lid van de koninklijke familie. Zij zal volgens bronnen in het paleis blijven wonen en gewoon haar taken blijven uitoefenen. Juan Carlos heeft na een hele reeks schandalen alle steun van het Spaanse volk verloren.

Het veld ruimen

De monarchie liep de ene deuk na de andere op, en toen hij zes jaar geleden afstand deed van de troon ten gunste van zijn zoon Felipe, was iedereen ervan overtuigd dat Juan Carlos dat louter deed om de monarchie te redden. De acute dreiging van dat moment was het fraudeschandaal waarin Juan Carlos’ dochter prinses Cristina en haar man Iñaki Urdangarin verwikkeld waren. Urdangarin werd ervan beschuldigd met een non-profit-organisatie miljoenen euro’s staatssteun te hebben verduisterd. Uiteindelijk werd Cristina vrijgesproken van medeplichtigheid. Ze moest echter wel een boete van 265.000 euro betalen omdat ze geprofiteerd had van het door fraude verkregen geld. Haar man kreeg bijna zes jaar gevangenisstraf. Tegen die tijd had Juan Carlos zo vaak onder vuur gelegen dat het overgrote deel van de Spanjaarden vond dat hij het veld moest ruimen.

Beeld: BrunoPress

Lees het hele verhaal in Story. Editie 33 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Verraden Sofia laat omstreden echtgenoot Juan Carlos alleen in ballingschap gaan

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.