• Royals
  • Overleden

Uitvaart prins Philip: Koningin Elizabeth zit alleen en William en Harry in gesprek

Uitvaart prins Philip: Koningin Elizabeth zit alleen en William en Harry in gesprek

In St. George's Chapel op Windsor Castle begon de uitvaartdienst van prins Philip om 16:00 (Nederlandse tijd). Daaraan voorafgaand is in heel Groot-Brittannië een minuut stilte in acht genomen.

Koningin Elizabeth zit vanwege de coronaregels met een mondkapje op alleen in de kapel.

(Klein)kinderen

Ook de vier kinderen van Elizabeth en Philip, acht kleinkinderen, het nichtje en neefje van de koningin en drie van haar neven en nichten waren bij de dienst aanwezig. Ook de Duitse familieleden van de prins woonden de dienst bij. Die zitten allen in hun eigen bubbel. Meghan, de hoogzwangere vrouw van prins Harry, is er niet bij. Haar werd op doktersadvies afgeraden om nog te vliegen.

Kleine groepjes mensen

De plechtigheid met slechts 30 rouwenden vindt volledig plaats achter de muren van het kasteel. Het publiek is dringend verzocht weg te blijven in verband met de coronapandemie. Toch hebben kleine groepjes mensen zich verzameld in het centrum van Windsor en op de route naar Windsor Castle.

Rouwstoet

Tijdens de rouwstoet werd de kist door militairen op een door Philip ontworpen Land Rover getild. In een auto erachter zat koningin Elizabeth, met een mondkapje op. Voor haar liepen onder anderen prins Charles, prinses Anne, prins Edward, prins Andrew, prins William en prins Harry. Die laatste twee lopen een flink stuk uit elkaar, zoals eerder al was aangekondigd. De twee broers, die uit elkaar zijn gegroeid, worden in de stoet achter de kist gescheiden door hun neef Peter Phillips, het oudste kind van prinses Anne.

Elementen uit zijn leven

De kist van Prins Philip, de hertog van Edinburgh, lag tot de uitvaart in de privé-kapel van Windsor. Over zijn kist is zijn eigen vlag gedrapeerd. Op die vlag staan verschillende elementen uit zijn leven: zijn Deense en Griekse herkomst, het trouwen met koningin Elizabeth en het kasteel in Edinburgh, naar zijn titel. Ook werden zijn militaire pet en zijn zwaard op de kist gelegd.

Broers in gesprek

Prins William en prins Harry verlieten zaterdagmiddag samen de St. George's Chapel na de uitvaart van prins Philip. De twee broers liepen met Williams vrouw Catherine pratend de kapel uit. De uitvaart van hun opa Philip was de eerste keer sinds een jaar dat William en Harry elkaar weer zagen. 

Bron: ANP | Beeld: ANP

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.