• Oranjes

Uitgelekt testament prins Bernhard brengt opvallende wijzigingen aan het licht

Door Redactie
Uitgelekt testament prins Bernhard brengt opvallende wijzigingen aan het licht

Prins Bernhard overleed in 2004 op 93-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Zeventien jaar later komt zijn testament aan het licht en daar zijn een aantal opvallende zaken in op te merken.

De Telegraaf heeft namelijk de stukken in handen en uit de publicatie daarvan is op te maken dat Bernhard vlak voor zijn dood nog zijn testament heeft gewijzigd. Zes dagen voordat de prins kwam te overlijden, werd er wel nog het een en ander veranderd.

Persoonlijke spullen

Hierbij ging het niet meer over het financiële gedeelte: hoe het geld na zijn dood werd verdeeld, was al wettenlijk vastgesteld. Ook zijn vier dochters uit zijn huwelijk met Juliana werden gelijk bedeeld. Enige voorwaarde? Iedereen moet wel akkoord gaan met het geheel. Anders dan kwam hun erfdeel te vervallen.

Verzegelde envelop

Maar er is meer: in een verzegelde envelop in een kluis werd namelijk ook nog wat nagelaten aan zijn twee buitenechtelijke dochters. Alicia komt voort uit een romance met een Duitse pilote en Alexia kreeg de prins samen met Hélène Grinda. Veel van de persoonlijke bezittingen van Bernhard gingen naar deze laatste minnares: zij erfde sieraden en medaillons.

Wandkleed

Zijn vrouw Juliana kwam te overlijden op 20 maart 2004 en haar liet de prins een verlovingsring, trouwring, vier glazen konijnen en een wandkleed na. Wat Willem-Alexander kreeg? Een antieke olifant, waarin elke donderdag een verse roos moet worden geplaatst. Prinses Irene liet hij wat flessen wijn, champagne en cassettebandjes na en wijlen prinses Christina verwierf een oude Spaanse stoel, een olielamp en een zilveren sigarettendoos.

Medewerkers

Daar houdt het testament niet op: ook medewerkers konden nog rekenen op een deel. Chauffeur Hans Bolten werd beloond met 5.000 gulden, omdat hij de prins vaak de Playboy toestopte. Ook Kokkie Gilles, de particulier secretaresse van Bernhard, werd goed achtergelaten met een royaal pensioen, een auto en de wetenschap dat ze heel haar leven in de villa van de prins zou kunnen blijven wonen. Maar had je het aan de stok met Bernhard, dan kon je zomaar geschrapt worden uit zijn testament, zo is ook te zien.

Lekker gedanst

Hoewel sommige voorwerpen misschien niet veel waard lijken, zijn de herinneringen hieraan dat natuurlijk wel. Marc van der Linden merkt op over de cassettebandjes van prinses Irene in RTL Boulevard: 'Misschien heeft hij met haar gewoon lekker gedanst op die cassettebandjes. Voor het geld hoefde prinses Irene het alleszins niet te doen, want ze was zelf al rijk.' 

Bron: HLN, Libelle | Beeld: Peter Smulders

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.