The Crown seizoen 5: zó gaat de populaire Netflix-serie verder

Door Redactie
the crown seizoen 5

Hoewel het vierde seizoen van The Crown nog niet eens op Netflix staat (maar wel bijna: 15 november), kijken we nu al reikhalzend uit naar het vijfde deel van de populaire serie over het reilen en zeilen van de Britse royal family. Speciaal voor de fans hebben we alle info over The Crown seizoen 5 op een rijtje gezet.

Lees hier alles wat we tot nu toe weten over The Crown seizoen 5, van de compleet vernieuwde cast en het verhaal tot de verwachte verschijningsdatum.

The Crown seizoen 5 in de maak

Op 15 november 2020 verschijnt het vierde seizoen op Netflix, maar de makers zijn al druk bezig met The Crown seizoen 5. Volgens Deadline zal de productie naar verwachting in het voorjaar van 2021 beginnen. De nieuwe afleveringen – waarin de (late) jaren negentig centraal staan – kunnen we dan hopelijk in 2022 te zien krijgen. Dat het een tijdje gaat duren, heeft niet alleen te maken met de coronacrisis, maar óók met het feit dat The Crown seizoen 5 (én 6) een compleet nieuwe cast krijgt.

Nieuwe cast

In The Crown seizoen 5 moeten we afscheid nemen van Olivia Colman als Queen Elizabeth, een rol die de actrice op haar lijf geschreven was. De Britse actrice Imelda Staunton neemt het stokje van Colman over (die het destijds overnam van Claire Foy). Staunton is onder meer bekend van haar rollen als Dorothea Umbridge in de Harry Potter-reeks, Maud Bagshaw in Downton Abbey en haar hoofdrol in de film Vera Drake, waarvoor ze een oscarnominatie ontving.

The Crown seizoen 5: zó gaat de populaire Netflix-serie verder

Imelda Staunton speelt de rol van Queen Elizabeth in The Crown seizoen 5 en 6.

"Als actrice was het een genot om te zien hoe zowel Claire Foy als Olivia Colman iets speciaals en unieks brachten in de scripts van Peter Morgan," zegt Staunton tegen The Hollywood Reporter. "Ik voel me echt vereerd om lid te worden van zo'n uitzonderlijk creatief team en The Crown tot een goed einde te brengen."

Naast koningin Elizabeth krijgen ook andere prominente personages een nieuw gezicht. Lesley Manville (bekend van onder meer Phantom Thread en Maleficent) treedt in de voetsporen van Helena Bonham Carter en Vanessa Kirby en zal de rol van prinses Margaret vertolken. Tevens zal Tobias Menzies in het vijfde seizoen plaatsmaken voor Jonathan Pryce als prins Philip, en neemt Elizabeth Debicki het stokje over van Emma Corrin als prinses Diana.

Hier gaat The Crown seizoen 5 over

Waar het vierde seizoen van The Crown vooral inzoomt op de beginjaren van Charles (gespeeld door Josh O'Connor) en Diana, zal het vijfde deel over het verval van hun huwelijk gaan. Volgens bronnen eindigt seizoen vier rond 1990, het jaar waarin de Britse premier Margaret Thatcher (gespeeld door Gillian Anderson) haar positie kwijtraakte. Seizoen vijf zal de verhaallijn vanaf daar oppakken. We kunnen dus ook beelden van de jonge prinsen William en Harry verwachten, die al hun debuut maken in het vierde deel van de show.

The Crown seizoen 5: zó gaat de populaire Netflix-serie verder

Koningin Elizabeth en kleinzoons William en Harry in 1987.

De makers van The Crown lieten eerder al weten dat de moderne perikelen rondom het Britse koningshuis niet aan bod komen. Slecht nieuws dus voor iedereen die gehoopt had op beelden van Kate Middleton en Meghan Markle. Ook moderne schandalen, zoals de banden van prins Andrew met zedendelinquent Jeffrey Epstein, worden buiten beschouwing gelaten.

Niet het laatste seizoen

Hoewel de serie oorspronkelijk uit zes seizoenen zou bestaan, kwam een tijdje geleden het nieuws naar buiten dat The Crown officieel zou stoppen na het vijfde deel. Dit had The Crown-maker Peter Morgan door laten schemeren aan The Hollywood Reporter. Gelukkig heeft Netflix bekend gemaakt dat er tóch een zesde seizoen gaat komen. Dat wordt officieel het slotseizoen van de serie. 

Bron: Deadline, The Hollywood Reporter | Beeld: Netflix

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.