• Oranjes

Studententijd prinses Amalia maandag officieel van start gegaan

Door Redactie
Studententijd prinses Amalia maandag officieel van start gegaan

Prinses Amalia begint maandag officieel aan een nieuwe periode in haar leven: haar studententijd! Volgens de academische kalender van de Universiteit van Amsterdam, waar de prinses haar studie gaat volgen, begint het nieuwe collegejaar op 5 september.

Nieuwe studie

De 18-jarige prinses had afgelopen jaar een tussenjaar en gaat in Amsterdam de studie politics, psychology, law and economics (PPLE) volgen. Volgens de kalender zouden haar eerste tentamens in de laatste week van oktober plaatsvinden. De studententijd van Amalia wordt als privékwestie beschouwd en daarom wordt er weinig over naar buiten gebracht. Wel maakte het hof bekend dat Amalia ook naar Amsterdam verhuist.

Introductieweek

Hoewel maandag pas haar echte studententijd begint, was vorige week al haar introductieweek van start gegaan. Eerder liet de oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima weten dat ze zich graag had aangesloten bij een dispuut, waar normaliter de ontgroening van nieuwe studenten plaatsvindt. In haar geval zou dit volgens diverse media het ondeugende meidendispuut K.a.r.a.a.t. geweest zijn, dat bekendstaat om haar mooie meiden en enthousiaste drinkgedrag. Hiervoor moest Amalia echter eerst lid worden van de overkoepelende studentenvereniging A.S.C/A.V.S.V. om daar de kennismakingsperiode te volbrengen. Alleen dit corps kwam onlangs erg negatief in het nieuws.

Het corps

In een uitgelekte video van het Amsterdamsch Studenten Corps en de Amsterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging (A.S.C./A.V.S.V.), zoals het corps voluit heet, zeiden enkele mannelijke leden onder meer dat vrouwen 'sperma-emmers' en 'niks en niks meer dan een hoer' zijn. Kort daarna liet de Rijksvoorlichtingsdienst weten dat Amalia zich niet aansluit bij het corps. Een reden werd niet gegeven.

Amsterdams pand

Ook zijn de kosten voor het Amsterdamse pand waarin Amalia gaat verblijven tijdens haar studententijd, onthuld. Haar woning zou alles behalve goedkoop zijn... Per maand zal Amalia (of haar ouders) een bedrag van maar liefst vijftienduizend euro moeten neerleggen. Echter is het niet duidelijk of dit bedrag alleen voor Amalia geldt of dat ze hiermee ook betaalt voor de andere inwoners. De prinses gaat namelijk samenwonen met medestudenten.

Familie

Met haar keuze om naar Amsterdam te gaan, kiest Amalia voor een ander pad dan haar vader en oma. Willem-Alexander studeerde geschiedenis in Leiden. Zijn moeder volgde aan die universiteit colleges in onder meer de theoretische en toegepaste sociologie, rechtswetenschap, economie, parlementaire geschiedenis en staatsrecht. Ook Beatrix' moeder Juliana studeerde in Leiden.

Bron: ANP, Story | Beeld: Peter Smulders

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.