Schuchter meisje Mathilde groeide uit tot een koningin met lef

Op 20 januari blaast koningin Mathilde 50 kaarsjes uit. De timide logopediste die door toenmalig kroonprins Filip 23 jaar geleden aan de Belgen werd voorgesteld, is een zelfverzekerde koningin geworden die vooral wordt bewonderd om haar lef geen enkel taboe uit de weg te gaan.

Door Redactie
Koningin Mathilde

Ze heeft het afgelopen zomer en herfst al gemarkeerd met fiets- en wandeltochten door elke Belgische provincie en de hoofdstad: koningin Mathilde wordt vijftig jaar. Zoals altijd ging er een boodschap schuil achter het initiatief: dat bewegen en sporten wonderen doet voor de mentale gezondheid.

Geestelijk welzijn is slechts een van de vele onderwerpen waar Mathilde zich gepassioneerd voor inzet. ‘Ik ben van plan haar eens te vragen hoe ze het doet, want we zijn elke keer redelijk verbijsterd,’ zegt Ann d’Alcantara, de voorzitter van het Koningin Mathildefonds, over de dossierkennis van de koningin.

Schuchter meisje

De Belgische koningin heeft zich echter niet altijd zo resoluut op het internationale toneel bewogen. Bij haar verloving met toenmalig kroonprins Filip (62) was ze een anoniem, schuchter jong meisje dat haar weg moest zoeken aan het hof. Maar toen ze die gevonden had, viel werkpaard Mathilde niet meer te stoppen. ‘Filip zal mij helpen’: het waren de eerste onwennige publieke woorden van Mathilde d’Udekem d’Acoz toen de kroonprins in september 1999 in de tuinen van Laken de Belgen aan hun volgende koningin voorstelde.

Zelfverzekerd

De eerste jaren na hun huwelijk bleef Mathilde vaak bedeesd, wat aarzelend en heel voorzichtig in de schaduw van haar man, maar nu is ze een assertieve aanwezigheid die koning Filip net vaak een duwtje in de rug geeft. Zelf blaakt ze van vertrouwen, en geen enkele situatie lijkt de zevende koningin der Belgen te overdonderen. Toch was die ruggengraat in 1999 al grotendeels gevormd, want ondanks haar 26 lentes had Mathilde al een indrukwekkend parcours achter de rug.

Lees het hele verhaal in Story. Editie 02 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Lossebladen.nl.

Een proefnummer scoor je nu met 25% korting en zonder verzendkosten.