Rutte spreekt zich uit over Prinsjesdag: koning landverrader noemen is onacceptabel

Door Redactie
Rutte spreekt zich uit over Prinsjesdag: koning landverrader noemen is onacceptabel

Premier Mark Rutte neemt protesten die tijdens Prinsjesdag worden gehouden 'heel serieus'. Maar dat mensen 'landverrader' roepen naar de koning tijdens de tocht van de koets, noemt hij 'onacceptabel'. 'Belachelijk, wat een onzin', zegt Rutte daarover.

Rutte zegt 'heel erg onderscheid' te willen maken tussen protesten van 'normale burgers die heel bezorgd en kritisch zijn' en mensen die landverrader roepen. 'De mensen die op een nette manier protesteren, die neem ik heel serieus, en dat snap ik ook.'

Stikstofcrisis 

Volgens de premier zijn de protesten van boeren op Prinsjesdag 'geen uiting van het feit dat de gesprekken niet goed lopen' over de stikstofcrisis. Hij begrijpt van de mededelingen van boerenclubs dat ze van het grote nationale evenement gebruik willen maken om aandacht te vragen.

Middelvinger

In Den Haag en daarbuiten is zowel afkeurend als instemmend gereageerd op de demonstranten die op Prinsjesdag in Den Haag protesteerden. Voorzitter Pieter Verhoeven van de Oranjebond, de club van Oranjeverenigingen, begrijpt de polarisatie in de maatschappij en de behoefte van mensen om zich afkeurend te uiten over het gevoerde beleid in Den Haag. 'De koning is op Prinsjesdag het symbool van de regering. Het valt te begrijpen dat de onvrede vandaag op hem is gericht'. Met de manier waarop dat gebeurt is hij het in grote lijnen niet eens. 'We leven in een vrij land, demonstreren mag, maar als ik zie dat mensen hun middelvinger opsteken naar de koning vind ik dat heel ongepast,' aldus Verhoeven die ook burgemeester van Gouda is.

Afkeurende reacties

Op sociale media waren de afkeurende reacties in de meerderheid. Een minderheid kon ook begrip opbrengen voor de acties van de groep demonstranten die de afgelopen tijd betoogden tegen het coronabeleid van de regering en zich als sympathisanten achter het boerenprotest schaarden.

Bron: ANP | Beeld: Brunopress

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.