• Royals

Rijkdom emir van Qatar is grenzeloos

Door Redactie
Emir Qatar

Het WK voetbal in Qatar is de meest omstreden én duurste editie in de geschiedenis van het voetbal. De koninklijke familie van Qatar gaf een fortuin uit aan de organisatie, al viel dat met een geschat vermogen van 327 miljard euro te verwachten. Emir Tamim bin Hamad al-Thani (42) en zijn familie behoren tot de rijksten ter wereld.

Qatar mag dan een piepklein land zijn, het fortuin van de emir en zijn familie lijkt grenzeloos. De familie al-Thani is een van de oudste nog bestaande dynastieën ter wereld en regeert al sinds de oprichting van Qatar in 1878 over het land. Tot op heden hebben acht verschillende emirs geregeerd en ieder van hen behoorde tot de al-Thani-dynastie.

 

Troonafstand 

De familie heeft zijn rijkdom te danken aan de enorme reserves aan olie en aardgas in het land; alle opbrengsten vloeien rechtstreeks naar de royals. Met een geschat vermogen van 327 miljard euro zijn ze momenteel de op twee na rijkste koninklijke familie ter wereld, na die van Koeweit en Saoedi-Arabië. Qatar is een absolute monarchie, waarbij de emir alle macht in handen heeft. De huidige emir is Tamim bin Hamad Al-Thani, die sinds de troonsafstand van zijn vader in 2013 aan het roer staat. Eigenlijk moest zijn oudere broer Jassim de troon bestijgen, maar die nam in 2003 afstand van zijn titel en rol als kroonprins. Jassim wilde met zijn vrouw en acht kinderen geen koninklijk leven leiden, waarna zijn jongere broer Tamim de opvolger werd.

Honderden kamers

Tijdens zijn jeugd studeerde Tamim aan dure internationale scholen, waaronder de Royal Military Academy in het Britse Sandhurst en de universiteit van South Carolina in Amerika. Echter, nadat een van zijn oud-leraren onthulde dat Tamim zijn eindwerk had ingeleverd in een koffer, waarin ook een gloednieuw Rolex-horloge zat, werd gesuggereerd dat hij zijn diploma’s had gekocht. Tamim is drie keer getrouwd en kreeg dertien kinderen. Hij woont in het koninklijk paleis van Doha, dat als uitvalsbasis van de gehele Qatarese koninklijke familie dient. Het paleis is een immens complex van meerdere gebouwen en faciliteiten en de bouw kostte bijna 1 miljard euro. Er zijn honderden kamers en alle interieurs zijn luxueus bekleed met marmer en goud. Daarnaast zou de familie nog vijftien paleizen bezitten en eigendommen hebben over de hele wereld, onder meer in Marokko, Italië, Singapore en Zwitserland. De emir liet grote paleizen bouwen in de bergen en aan de kust van Oman en voor 140 miljoen euro kocht hij meerdere herenhuizen op in Londen om deze samen te voegen tot één woning. Een ander Londens pand, ter waarde van 305 miljoen euro, wordt momenteel verbouwd.

Eigendommen

Alles bij elkaar opgeteld heeft de Qatarese koninklijke familie meer eigendommen in het Verenigd Koninkrijk dan de Britse royals. Het gaat dan wel om veel meer dan woningen alleen, want ze bezitten ook tal van andere bouwwerken en monumenten, van de beroemde Shard-wolkenkrabber en het peperdure hotel InterContinental Park Lane, tot luxewinkel Harrods en het Olympic Village, waar de Olympische Spelen van 2012 werden gehouden. Die laatstgenoemde buurt kochten de Qatarese royals op voor maar liefst 653 miljoen euro.

Lees het hele verhaal in Story. Editie 50 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

 

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina! Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.