• Oranjes

Redt Willem-Alexander vliegtuig dat naar Amalia is vernoemd?

Koning Willem-Alexander met prinses Amalia

Al veertig jaar zorgt vrijwilligersorganisatie DDA Classic Airlines ervoor dat het eerste regeringsvliegtuig dat ons land ooit had in de lucht blijft: een Dakota met het registratienummer PH-PBA, wat staat voor prins Bernhard (Alpha), die het toestel in de winter van 1945 kocht. Op dat moment was er met dit vliegtuig al heel wat geschiedenis geschreven.

Het vliegtuig werd het uiteindelijk het eerste regeringsvliegtuig van ons land… vooral een favoriet speeltje van prins Bernhard! De playboyprins liet ‘zijn’ toestel ooit zelfs volledig demonteren en naar ‘de west’ brengen voor een staatsbezoek. Uiteindelijk werd de PH-PBA in 1961 vervangen. Het toestel werd volledig gerestaureerd en in 1998 in bruikleen gegeven aan DDA Classic Airlines, dat er sinds die tijd voor zorgt dat er geregeld mee gevlogen wordt. Maar daar zit men nu met de handen in het haar omdat sponsor Jumbo zich heeft teruggetrokken!

Vernoemd naar Amalia

‘Het gaat om de zogenoemde exploitatiekosten. Wat het per seizoen kost om vluchten te maken,’ vertelt voorzitter van de vereniging Feije Jaski aan Story. ‘Dus niet het onderhoud bijvoorbeeld – dat is allemaal in orde. Maar doordat we Jumbo nu als sponsor kwijt zijn, kunnen we nog één seizoen vliegen en dan zou het klaar zijn. En dat mag natuurlijk niet gebeuren, dit toestel is cultureel erfgoed.’ Het ‘goede’ nieuws is dat het niet om duizelingwekkende bedragen gaat, maar om 100.000 euro per jaar. En dat voor een vliegtuig dat intussen de naam Prinses Amalia kreeg... ‘We hebben prins Bernhard destijds gevraagd of hij het goed vond dat we het toestel Prinses Amalia zouden noemen, naar de oudste dochter van de toenmalige kroonprins. Hij zei: Dat zou ik geweldig vinden.’

Beeld: Brunopress

Lees het hele verhaal in Story. Editie 48 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.