• Liefde

Prinses Victoria bang voor derde zwangerschap

Door Redactie
Prinses Victoria bang voor derde zwangerschap

De Zweedse koninklijke familie breidt zich in rap tempo uit. Kregen koning Carl Gustaf en koningin Silvia op 23 februari 2012 hun eerste kleinkind, nu is nummer zeven al op komst! Oudste dochter kroonprinses Victoria, moeder van twee kinderen, zou echter niet van plan zijn nog namen aan de lijst toe te voegen. Waarom niet?  

De vreugde was enorm toen het Zweedse Hof op 17 augustus 2011 aankondigde dat kroonprinses Victoria in verwachting was van haar eerste kindje. De Zweden én de ouders van Victoria, koning Carl Gustaf en koningin Silvia, slaakten een zucht van opluchting, want gevreesd werd dat de kroonprinses problemen had met zwanger raken. Victoria was lang het zorgenkindje van haar ouders. Ze groeide op in zo’n beschermde omgeving, dat ze toen ze eenmaal goed besefte dat ze later koningin zou worden, in psychische nood raakte. En dat uitte zich in de eetstoornis anorexia. ‘Ik bestond niet,’ zei ze later over die periode. ‘Het voelde alsof alles in mijn leven werd bepaald door anderen. Het enige waar ik zélf controle over had, was eten.’ De prinses werd broodmager, en om de (media)druk in Zweden te ontlopen, vertrok ze eind jaren negentig naar de Verenigde Staten om te studeren én zich te laten behandelen voor de eetstoornis. Ze werd vergezeld door haar toenmalige partner Daniel Collert, maar in Amerika liep hun relatie op de klippen. Victoria wist de anorexia te overwinnen en vertelde later: ‘Ik voel me heel goed en hoop dat ik door mijn ervaring andere mensen met dit probleem kan helpen.’ Maar ze gaf toe dat het zwaar was geweest: ‘Iedereen is door een moeilijke tijd gegaan.’ Terug in Zweden nam de prinses Daniel Westling in de arm als haar personal trainer om lichamelijk en geestelijk aan te sterken. Daniel stelde een speciaal programma voor Victoria op, en gaf haar haar eigenwaarde en vertrouwen in de toekomst terug. Én hij werd haar grote liefde! Victoria was zielsgelukkig met Daniel, maar haar ouders ontvingen hem niet met open armen. De sportschooleige-naar en fitnesstrainer was van te eenvoudige komaf, zo werd geconcludeerd. Maar uiteindelijk zag ook de koning in hoe verliefd Victoria was: ‘We hebben Daniel leren kennen als een hardwerkende jongeman die het leven serieus neemt.’ Koningin Silvia zei: ‘Daniel is bescheiden en vastberaden, maar ook weldenkend en wijs. Hij zal een bijzonder goede echtgenoot voor Victoria zijn.’ 

Onzekerheid

Acht jaar had het geduurd voordat ze elkaar het jawoord mochten geven; dat gebeurde op 19 juni 2010. Iedereen was blij voor Victoria, maar de zorgen waren niet voorbij. Want terwijl de prinses en haar Daniel te kennen hadden gegeven graag een gezin te willen stichten, vreesde menigeen dat Victoria vanwege haar anorexiaverleden weleens vruchtbaarheidspro-blemen zou kunnen hebben. Maar niets bleek minder waar: iets meer dan een jaar na hun huwelijksdag, verwachtten Victoria en Daniel hun eerste kind. Dochter Estelle werd op 23 februari 2012 geboren. Volgens insiders was Victoria na de geboorte van Estelle graag weer snel zwanger geraakt, om haar kinderen zo min mogelijk in leeftijd te laten verschillen. Maar zus Madeleine was haar voor. Zij kreeg met echtgenoot Chris dochter Leonore op 20 februari 2014 en zoon Nicolas op 15 juni 2015. Dat Victoria in die tijd nog geen tweede zwangerschap had aangekondigd, leidde tot speculaties dat ze tóch moeilijk zwanger werd en dat het misschien wel bij één kind bleef. Maar begin september 2015 werd bekendgemaakt dat er een tweede kindje op komst was; op 2 maart 2016 beviel Victoria van zoontje Oscar. En daar zou het, zo wordt in Zweden gedacht, weleens bij kunnen blijven. Madeleine verwacht haar derde baby, die in maart 2018 geboren zal worden. En Victoria’s broer Carl Philip en zijn Sofia verwelkomden in april 2016 zoon Alexander en afgelopen 31 augustus zoon Gabriel. De familie breidt zich razendsnel uit, maar of Victoria daar nog aan zal bijdragen, daar wordt aan getwijfeld. Gefluisterd wordt dat ze in de tijd dat ze vol verlangen wachtte op haar tweede zwangerschap, zichzelf ook weleens afvroeg of het er ooit nog van kwam. Die onzekerheid zou ze niet meer willen meemaken.

Lees het hele verhaal in Story. Editie 48 ligt nu in de winkel.

Prinses Victoria bang voor derde zwangerschap

Beeld: ANP