• Royals

Prinses Amalia pakt koffers in voor eerste grote reis

De reiskriebels beginnen steeds meer op te spelen bij Amalia. De 19-jarige prinses maakt zich namelijk op voor haar eerste grote buitenlandse reis. 

Door Naomi Pater
Kroonprinses Amalia

Het is een 'operatie van jewelste', want onze kroonprinses Amalia maakt zich op voor een reis naar het Caribisch gebied. Het gaat om een werkreis, dus de prinses gaat twee weken leren en luisteren. Annemarie de Kunder vertelt aan RTL Boulevard dat het een bomvol programma gaat worden. Koning Willem Alexander en koningin Máxima gaan uiteraard ook mee. 

Kennismaking met eilanden

'Het koningspaar ziet de werktrip voor Amalia echt als een kennismaking met de eilanden', vertelt de royalty verslaggever. Wegens de dreigingen omtrent de prinses gaat de reis wel een 'operatie van jewelste' worden. 

koningspaar kijkt uit naar reis

Het koningspaar liet eerder deze maand al weten enorm uit te kijken naar de trip met hun oudste dochter. 'Wij kijken reikhalzend uit naar het bezoek dat we over tien dagen gaan brengen aan Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba. Een reis die we maken samen met onze oudste dochter', zei Willem-Alexander. 'We verheugen ons erop haar te introduceren en samen met haar te ervaren wat ieder eiland zo bijzonder maakt en wat ons - met alle verschillen die er zijn - blijft verbinden.'

Reis naar het Caribisch gebied

De reis begint op 27 januari op Bonaire, waar zij onder meer de zogenoemde slavenhutjes en Nos Zjilea in Cultural Park Mangazina di Rei bezoeken en ze het cultureel-historisch erfgoed van het eiland te zien krijgen. Ze spreken met buurtbewoners en basisscholieren en lunchen met inwoners van Bonaire om te praten over onder meer klimaatverandering, landbouwontwikkeling en armoedebestrijding.

Invulling van de reis

Het bezoek aan Aruba bevat onder meer een wandeling langs karakteristieke muurschilderingen en een bezoek aan AriKok National Park, een beschermd gebied waar wordt gesproken over natuurbehoud. Tot slot bezoeken ze het Bon Bini Festival, waar de Nederlandse delegatie informatie krijgt over cultuur en geschiedenis van Aruba, met Caribische muziek en dans. Met het militaire schip Zr.Ms. Holland vaart het gezelschap naar Curaçao. Aan boord praten ze over de inzet van defensie in het Caribisch gebied, gevolgd door een rondleiding over het schip en demonstraties. Op Curaçao bezoekt het gezelschap Landhuis Knip, de voormalige plantage waar in 1795 de slavenopstand begon, en een voormalige suikerplantage.

Assisteren

Op Sint-Maarten wordt aandacht besteed aan de opbouw van het eiland na de verwoestingen door orkaan Irma in september 2017. Zo assisteert de Prinses van Oranje de hulp- en rampenbestrijdingsdiensten tijdens een rampenoefening. Op Sint-Eustatius staan natuurbeheer, het steeds duurder wordende leven en gesprekken met jongeren over de toekomst op het eiland centraal. Het bezoek wordt afgesloten op Saba. Er wordt daar gesproken over het doel van het eiland om energieneutraal te worden. Ook gaan de koning, koningin en de prinses naar het dorp The Bottom, waar zij sporten met kinderen op het grootste Cruijff Court ter wereld.

Oranjes naar eilanden

Ook vader Willem Alexander maakte op 19-jarige leeftijd zijn eerste grote reis naar de Nederlandse Antillen. Oma prinses Beatrix reisde in 2021 nog af naar Curaçao. Ze verklapte toen een eigen papagaai te hebben.

Bron: RTL Boulevard, ANP

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Maak voordelig kennis met Story en kies een proefabonnement. Scoor 4 nummers voor €6,99 via Kiosk.nl

Of word lid van Story voor maar €2,30 per maand!