Prinses Amalia: alles wat je wilt weten over de toekomstige koningin

Op 7 december 2003 werd ze geboren: Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria Prinses van Oranje, beter bekend als prinses Amalia.

Door Redactie
Prinses Amalia
© Edwin Smulders

Als de oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima wordt Amalia klaargestoomd voor het koningschap, zodat ze op een dag het stokje van haar vader kan overnemen.

Tot het zover is leidt Amalia een zo 'normaal' mogelijk leven, waarbij ze zo nu en dan haar gezicht laat zien tijdens koninklijke gelegenheden. Maar wie is onze toekomstige koningin eigenlijk? Story zet alles wat je wil weten over prinses Amalia op een rij.

Prinses Amalia: troonopvolgster

Vanaf het moment dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima werden ingehuldigd op 30 april 2013, draagt Amalia de titel Prinses van Oranje. Die titel is voorbehouden aan de toekomstige koningin. Naast haar opleiding wordt Amalia ook alle kneepjes van het koningschap bijgebracht. De prinses is regelmatig te zien tijdens officiële momenten, maar gaat ook wel eens met haar ouders mee op werkbezoek.

Prinses Amalia
© Brunopress

Prinses Amalia tijdens haar bezoek aan het Caribisch deel van het Koninkrijk, 2023.

Toen Amalia achttien is geworden heeft ze een plaats gekregen in de Raad van State en ontvangt ze jaarlijks een toelage van zo'n anderhalf miljoen euro. Vanaf dat moment is de prinses ook vaker te zien in het openbaar. Toch proberen haar ouders er alles aan te doen zodat ze een normale jeugd heeft. 'Als Amalia geen normale jeugd kan hebben, falen wij als ouders,' zei de koning ooit eens.

Thuis en op school

Prinses Amalia werd geboren in het Bronovo ziekenhuis in Den Haag. De kroonprinses groeide op in Villa Eikenhorst in Wassenaar, maar sinds december 2018 woont ze samen met haar ouders en zusjes Alexia en Ariane in paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Daar ging Amalia ook naar school. De prinses is in 2021 cum-laude geslaagd voor haar gymnasium-opleiding, die ze volgde aan het Christelijk Gymnasium Sorghvliet. In dezelfde schoolgangen loopt nu nog alleen haar zusje Ariane rond, Alexia heeft deze school al verlaten. 

Prinses Amalia en familie
© Brunopress

Prinses Amalia met haar ouders en zusjes Alexia en Ariane tijdens de najaarsfotosessie, 2022.

Tussenjaar

Amalia is na haar eindexamen niet direct gaan studeren. Omdat ze op de basisschool een jaar heeft overgeslagen, was Amalia nog maar 17 jaar toen ze klaar was met de middelbare school. De prinses had voor een tussenjaar gekozen en ingevuld met een stage bij het Oranje Fonds en vrijwilligerswerk. Volgens Máxima is Amalia in een positieve zin veranderd in haar zogenoemde tussenjaar. 'Ik heb gezien dat ze veel onafhankelijker is, en veel meer bezig met de toekomst.' aldus de vorstin.

Studeren

In het najaar van 2022 is Amalia begonnen aan de studie politics, psychology, law and economics (PPLE) aan de Universiteit van Amsterdam. Om optimaal van haar studententijd te kunnen genieten was de prinses naar Amsterdam verhuisd. Maar vanwege bedreigingen is ze weer terug verhuisd naar Den Haag. Daar krijgt ze nu thuisonderwijs en volgens de koningin gaat dat goed. 'Op een gegeven moment moeten we wel de beslissing gaan maken over wat we gaan doen en hoe lang het gaat duren, maar voorlopig gaat het goed.' Inmiddels is Amalia alweer 19 jaar oud. 

Amalia op de UvA
© Brunopress

Prinses Amalia tijdens haar eerste dag op de UvA, 2022

Vrije tijd

Volgens bronnen is de prinses niet alleen heel intelligent en gedisciplineerd, maar ook een echte whizzkid. Zo zou Amalia ontzettend handig zijn met alles wat een scherm heeft. Vroeger speelde ze viool en piano, maar nu houdt de toekomstige koningin het bij zingen. Wat haar muzieksmaak betreft: ze houdt van Nielson en Afrojack, maar ook van Beyoncé. Ook hockeyt ze graag en is paardrijden een van haar grootste hobby's.

Persoonlijkheid

Amalia is qua karakter een echte Oranje: een harde werker, maar ook koppig en bij vlagen zelfs driftig. Maar ze heeft haar emoties goed onder controle, is bedachtzaam en neemt graag de leiding. Daarnaast is Amalia een geboren diplomate. Toen haar tijdens Koningsdag 2019 door een journalist werd gevraagd welk optreden ze die dag het beste had gevonden, antwoordde ze dat ze dat niet kon zeggen omdat ze nog niet alles had gezien. 

Populair

De Nederlandse kroonprinses valt niet alleen binnen de landsgrenzen in de smaak, maar krijgt ook veel aandacht van buitenlandse pers. De Duitse media zijn lovend over de tiener. Ook zusje Alexia is populair en wordt al de nieuwe koninklijke superster genoemd.

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Maak voordelig kennis met Story en kies een proefabonnement. Scoor 4 nummers voor €6,99 via Kiosk.nl

Of word lid van Story voor maar €2,30 per maand!