• Oranjes

Prinses Alexia: alles wat je wil weten over de 'koninklijke superster'

Door Redactie
Prinses Alexia: alles wat je wil weten over de 'koninklijke superster'

Prinses Alexia werd op 26 juni 2005 geboren als de tweede dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Als tweede in de lijn van troonopvolging ziet het leven van Alexia Juliana Marcela Laurentien – want dat is haar volledige naam – er nét iets anders uit dan die van haar oudere zus Amalia.

Nu Alexia midden in haar tienerjaren zit, staat ze steeds meer in de schijnwerpers. Maar wat weten we eigenlijk over de prinses? Story zet alles wat je wil weten over prinses Alexia op een rij.

Prinses Alexia: de rebel

Of ze nu betrapt wordt op vloeken tijdens de jaarlijkse skivakantie van de Oranjes in Lech of regelmatig op social media verschijnt, prinses Alexia is veruit de meest rebelse dochter van het koningspaar. Dat was al vroeg te merken. Op Koningsdag in 2016 had de toen 11-jarige Alexia geen zin meer in zwaaien, dus maakte ze met een ongeïnteresseerde blik en een ‘whatever’-gebaar duidelijk dat voor haar de lol eraf was. Ook vorig jaar kwam Alexia in opspraak, de ene keer omdat ze rookt op een Instagram-foto, de ander keer omdat ze danst en playbackt in TikTok-filmpjes van haar vriendinnen.

Prinses Alexia: alles wat je wil weten over de 'koninklijke superster'

Alexia met haar moeder tijdens een videogesprek op Koningsdag 2020.

Hoewel haar ouders haar een paar keer op de vingers moeten tikken, heeft Alexia een goede band met ze. Zo vindt de prinses Willem-Alexander en Máxima 'echt heel goede ouders'. Dat zei Alexia in een online vraag- en antwoordsessie van YouTuber Enzo Knol op Koningsdag 2020, waaraan Alexia en Máxima meededen. 'Ik denk dat alle ouders soms betere dagen hebben en soms slechtere dagen, maar over het algemeen is het heel gezellig hier.' Dat kon Máxima beamen: 'We kunnen heel erg met elkaar lachen.'

Thuis en op school

Alexia werd geboren in Den Haag, waar ze sinds een tijdje ook weer woont. De prinses groeide op in Villa Eikenhorst in Wassenaar, maar in december 2018 is de koninklijke familie verhuisd naar paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Alexia verhuist na de zomer naar Wales om onderwijs te volgen aan het Atlantic College. Tijdens afgelopen Koningsdag vertelde de prinses over haar toekomst: ‘Ik heb natuurlijk wel de vrijheid om te kiezen wat ik later wil worden. Ik weet het nog lang niet, maar ik vind het wel fijn dat ik iets kan doen waar mijn eigen interesses liggen.’

Prinses Alexia: alles wat je wil weten over de 'koninklijke superster'

Alexia op de fiets naar haar eerste schooldag op het Christelijk Gymnasium Sorghvliet.

Sportief, muzikaal én gek op mode

Als Alexia niet met school bezig is, heeft ze genoeg hobby's om haar tijd mee door te brengen. Naast paardrijden (op paard Pixie) doet de prinses mee aan zwemwedstrijden, houdt ze van dansen en is ze fervent hockeyster. Ook kan Alexia heel goed zingen, waarbij ze zichzelf begeleidt op gitaar. Door de jaren heen heeft Alexia nóg een passie ontwikkeld: mode. Als echte modeprinses fotografeert ze haar outfits die ze vervolgens onder diverse schuilnamen op Instagram deelt. Haar privé kledingstijl is veel hipper en minder netjes dan de kleding die ze in het openbaar draagt.

Persoonlijkheid

Van de drie zusjes lijkt Alexia niet alleen qua uiterlijk het meest op haar moeder Máxima, ook is ze degene die haar Zuid-Amerikaanse temperament heeft geërfd. Alexia laat haar emoties zien en kan deze soms vrij heftig uiten, wat ze volgens haar ouders als baby al deed. Volgens ingewijden is de prinses tegelijkertijd juist ook schuchterder en introverter dan haar zusjes. 

Prinses Alexia: alles wat je wil weten over de 'koninklijke superster'

Alexia samen met zussen Amalia en Ariane tijdens de jaarlijkse wintersport van de Oranjes in Lech.

Koninklijke superster

Hoewel de Duitse media lovend zijn over haar oudere zus Amalia, is Alexia ook zeer geliefd bij de buitenlandse pers. Zo valt de middelste dochter van Willem-Alexander en Máxima goed in de smaak en wordt ze zelfs een 'koninklijke superster' genoemd. Dat snappen we helemaal, want Alexia is nu eenmaal prachtig.

Beeld: RVD (Martijn Beekman), Brunopress

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.