Prinses Alexandra trouwt haar Franse minnaar

Op haar 32e heeft prinses Alexandra eindelijk haar grote liefde gevonden. De enige dochter van groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa van Luxemburg zal de Franse Nicolas Bagory (35) in april het jawoord geven. 

Door Redactie
Prinses Alexandra Luxemburg

Twee weekends trekken prinses Alexandra en Nicolas ervoor uit om elkaar eeuwige trouw te beloven. Hun burgerlijk huwelijk wordt zaterdag 22 april voltrokken in het stadhuis van Luxemburg-­stad. Een week later, op zaterdag 29 april, wordt hun religieus huwelijk ingezegend in Frankrijk, in Bormes-les-Mimosas, een dorpje aan de

Côte d’Azur. Alexandra is – naast vier zoons – de enige dochter van groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa. Haar verloving met de Fransman Nicolas Bagory, die drie maanden geleden werd aangekondigd, kwam als een verrassing: het was niet eens bekend dat ze een relatie had.

Privéleven

Dat ligt in de lijn met de discretie waarmee de prinses haar privéleven bewaakt. Er is weinig anders bekend dan wat haar officiële biografie vermeldt. Alexandra heeft filosofie gestudeerd en is geïnteresseerd in godsdiensten en het Midden-­Oosten. Volgens het Luxemburgse hof houdt ze van literatuur en reizen en ontdekt ze hierdoor nieuwe culturen en talen. Ze is atletisch en beoefent onder meer tennis, alpineskiën en waterskiën. Lange tijd deed ze aan dans en gymnastiek. Als haar agenda het toelaat, neemt prinses Alexandra deel aan de activiteiten van de groothertogelijke familie. Ze woont de nationale feestdag bij, verschijnt op recepties en vertegenwoordigt Luxemburg in binnen- en buitenland. In 2017 vergezelde ze haar vader op staatsbezoek naar Japan. Ze verving toen haar moeder, die – volgens de officiële uitleg – niet kon meereizen wegens vliegangst. Als vrijwilligster zet Alexandra zich in voor vluchtelingen. Ze is ook de beschermvrouw van zowel de Luxemburgse dierenbescherming als de blindenvereniging.

Indrukwekkend

Over haar verloofde is ook weinig bekend. In een beknopte biografie meldt het hof dat Nicolas opgroeide in Bretagne en politieke wetenschappen en klassieke letteren heeft gestudeerd. Hij zet sociale en culturele projecten op. De redacteuren van het Franse societyblad Point de Vue kwamen meer te weten over hun landgenoot. Ze citeerden de directeur van zijn middelbare school: ‘Ik herinner me hem als een leerling die snel van begrip was, finesse en verstand had. Zijn oprechtheid, idealisme en toewijding maakten het onderscheid.’ Nicolas’ talenkennis is alleszins indrukwekkend: hij spreekt Oud- en Middelfrans, Latijn en klassiek Grieks, Engels en een beetje Spaans. Volgens Point de Vue werkte Nicolas eerst als leraar literatuur, om vervolgens aan de slag te gaan bij een katholieke uitgeverij die boeken over het geloof publiceert. Hij vertaalde een biografie van Sint-Augustinus door de voormalige aartsbisschop van Canterbury. In 2021 lanceerde Nicolas samen met een historicus het tijdschrift Dynastie, over de geschiedenis van ­koninklijke families.

 

Tekst: Wim Dehandschutter / Story België

Lees het hele verhaal in Story. Editie 09 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Lossebladen.nl.

Een proefnummer scoor je nu met 25% korting en zonder verzendkosten.