Prins Harry en prins Andrew mogelijk nooit meer invallen voor koning Charles

Door Redactie
Prins Harry en prins Andrew mogelijk nooit meer invallen voor koning Charles

Prins Harry en prins Andrew kunnen binnenkort mogelijk niet meer optreden als Counsellor of State. Het Britse Hogerhuis, het zogeheten House of Lords, onderzoekt of de wet aangepast moet worden nu zij geen senior leden meer zijn van de Britse koninklijke familie en of het daarom nog wel gepast is dat zij de titel dragen.

Counsellors of State zijn bij wet bevoegd om officiële taken uit te voeren namens koning Charles voor het geval hij bijvoorbeeld ziek is of in het buitenland zit voor een reis. Die rol wordt doorgaans vervuld door de echtgenoot van de zittende vorst en de volgende vier volwassenen in de lijn van opvolging.

Uit naam van de koning 

Sinds het overlijden van koningin Elizabeth zijn dat na koningin-gemalin Camilla prins William, prins Harry, prins Andrew en zijn dochter prinses Beatrice. Zij mogen onder meer vergaderingen van de Privy Council, het adviesorgaan van de Britse monarch, bijwonen, documenten ondertekenen en geloofsbrieven van nieuwe ambassadeurs in ontvangst nemen.

Speciale taken 

Sommige taken kunnen alleen door de koning gedaan worden, zoals het aanstellen van een nieuwe premier of het ontbinden van het parlement. Eerder dit jaar trad toenmalig prins Charles nog als Counsellor of State op in naam van zijn moeder koningin Elizabeth door het parlement Britse parlement te openen. De vorstin moest toen vanwege gezondheidsproblemen afzeggen.

Bron:ANP | Beeld: BrunoPress

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Storynieuwsbrief.