• Royals

Prins Charles slachtoffer van oplichting

Door Redactie
Prins Charles slachtoffer van oplichting

Door alle schandalen die er de afgelopen maanden speelden in het Britse koningshuis, is nauwelijks opgevallen dat prins Charles slachtoffer werd van een oplichter. Daardoor hing er een tijdlang nepkunst in zijn Schotse buitenverblijf.

Naar verluidt vond vooral koningin Elizabeth het kunstschandaal dat eind vorig jaar in Engeland speelde een gigantische blamage en hoogst gênant. Maar het had allemaal veel slechter kunnen aflopen.

Onraad

In 2017 kreeg prins Charles van schatrijke zakenman en fervent kunstverzamelaar James Stunt het aanbod om zeventien van zijn kunstwerken op te hangen in Dumfries House. Het betrof hier onder meer schilderijen van Monet, Dalí en Picasso. Stunt leende de schilderijen uit voor een periode van tien jaar. Kunstliefhebber prins Charles ging gretig in op het aanbod en schreef Stunt persoonlijk een bedankbrief. Dat hij de schilderijen verzekerde voor een totaalbedrag van meer dan 110 miljoen euro en daar een fikse premie voor moest ophoesten, vond hij natuurlijk geen enkel probleem. Als Charles zich echter iets meer had verdiept in de persoon die hem de kunst leende, had hij wellicht toen al onraad kunnen ruiken.

Volgens insiders is James verslaafd aan cocaïne. Ook zou hij gefascineerd zijn door de maffia en met gangsters en ongure types omgaan. In 2017 scheidde hij van Petra Ecclestone, de miljardairsdochter van voormalig Formule 1-baas Bernie Ecclestone. Na de scheiding wenste James zijn ex-vrouw dood en zijn voormalige schoonvader noemde hij een ‘boosaardige dwerg’. Op YouTube plaatste hij bovendien een agressief filmpje waarin hij tijdens een woede-uitbarsting zijn ongenoegen over de scheiding en zijn ex uitte. Ook gingen er geruchten – niet in de laatste plaats de wereld in geholpen door Petra – dat James hartstikke blut was en alleen maar dééd of hij schatrijk was.

Meestervervalser

Dat laatste lijkt niet volledig uit de lucht gegrepen als je bedenkt dat James probeerde een lening ter waarde van bijna 45 miljoen euro los te krijgen van financiers, met de zeventien uitgeleende schilderijen als onderpand. Dat die schilderijen in Dumfries House hingen en niemand minder dan prins Charles er ‘dankjewel’ voor had gezegd, legde wat Stunt betreft genoeg gewicht in de schaal om dat astronomische bedrag te kunnen lenen. Financiers deelden die mening echter niet, en Stunt kreeg nergens een lening. En dat is maar goed ook, want vier van de zeventien schilderijen bleken vals! Ze waren aan een keukentafel in Los Angeles vervaardigd door meestervervalser Tony Tetro, die in de jaren negentig voor zijn namaakpraktijken in de gevangenis had gezeten.

Pikant genoeg was het uiteindelijk deze Tetro die James erbij lapte. De vervalser hoorde dat Stunt de schilderijen wilde gebruiken als onderpand en wilde niet ten onder gaan als ontdekt werd dat het hier nepkunst betrof die door hem gemaakt was. Uiteraard werd de kunst meteen weggehaald uit Dumfries House. Stunt, die inmiddels failliet is verklaard, bleef vreemd genoeg volhouden dat de schilderijen echt zijn. ‘En stel dat ze nep waren, wat zou daar erg aan zijn?’ zei hij. Toch bood hij de prins zijn oprechte excuses aan.

Beeld: GettyImages

Lees het hele verhaal in Story. Editie 13 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Tijdschrift.nl.

Prins Charles slachtoffer van oplichting

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.