Overleden vorst Constantijn geliefd bij royals, verguisd door regering

De vorige week op 82-jarige leeftijd overleden Constantijn II was de laatste koning van Griekenland. Vooraf stond vast dat de voormalige vorst in kleine kring begraven zou worden.

Door Redactie
Uitvaart Constantijn

Een bescheiden afscheid voor een koning die eigenlijk maar drie jaar op de troon zat, en wiens leven veel weg had van een échte Griekse tragedie...

De Griekse royals dragen al decennialang geen kroon meer. Constantijn II, die ooit een olympische medaille won als zeiler, kwam in 1964 op de troon terecht na het overlijden van zijn vader. Maar uiteindelijk was hij slechts drie jaar koning: vlak voor de verkiezingen van 1967 pleegde een groep militairen een staatsgreep en werd het zogenoemde kolonelsregime geïnstalleerd. De onervaren koning, die nog in functie was, probeerde een tegencoup te plegen door de democratie weer in te voeren. Maar dat mislukte en uiteindelijk werd de vorst in 1973 na een volksreferendum uit zijn ambt gezet. Maar liefst 70 procent van de Grieken stemde toen voor de afschaffing van de monarchie. ‘Hij ziet zijn volk graag, maar zij hem niet,’ werd toen gezegd.

Goed bevriend

De voormalige vorst was ook goed bevriend met de Nederlandse royals. Hij was peetoom van prins Constantijn, en vierde met de Oranjes geregeld vakantie in de Griekse badplaats Porto Cheli, waar koning Willem-Alexander en koningin Máxima een vakantiehuis hebben.

Ook met de Belgische koninklijke familie had hij warme banden: Constantijn was onder meer aanwezig op het huwelijk van koning Filip en koningin Mathilde in 1999. ‘Waar gevallen koningen uit andere landen in de luwte gingen leven, bleef Constantijn op het koninklijke toneel,’ vertelde koningshuiskenner Rick Evers ooit.

Lees het hele verhaal in Story. Editie 03 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Lossebladen.nl.

Een proefnummer scoor je nu met 25% korting en zonder verzendkosten.