Oranjes vrezen nieuwe onthullingen historicus: ‘Máxima’s verleden klopt niet...’

Door Redactie
Oranjes vrezen nieuwe onthullingen historicus: ‘Máxima’s verleden klopt niet...’

In zijn gloednieuwe boek Het Instituut schrijft Gerard Aalders over de periode van negentien jaar waarin hij voor het NIOD werkte. Een tijd waarin Gerard te maken kreeg met de geheime maar enorme macht van de Oranjes.

Aalders heeft ook een mening over de wijze waarop de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) omgaat met het verleden van koningin Máxima. ‘Ik zet de nodige vraagtekens bij haar curriculum vitae. Ze zou een topfunctie hebben bekleed bij Deutsche Bank. Maar daar was ze toen nog te jong voor. Dat kan helemaal niet. Ook is er iets geks aan de hand met wat de RVD zegt over haar carrière een aantal jaren daarvoor. In de biografie Máxima Una Historia Real schrijven de Argentijnse auteurs dat Máxima van 1991 tot en met 1993 bij de bank Mercado Abierto S.A heeft gewerkt. Die bank werd in 1991 overgenomen door drie vrienden van papa Zorreguieta uit de juntatijd. Enkele jaren later werd Mercado Abierto S.A. door de VS aangepakt wegens grootschalig wiswassen van drugsgeld. De RVD roept nu dat Máxima van 1989 tot 1990 bij die bank heeft gewerkt. Ik vermoed dat dit is om eventuele schade aan Máxima’s imago te voorkomen. Een preventieve actie van de RVD, maar ook een onnodige. Het is namelijk praktisch uitgesloten dat Máxima als jonge werkneemster iets met die witwaspraktijken te maken had.’

Lees het hele verhaal in Story. Editie 17 ligt nu in de winkel of lees het verhaal op Blendle.

Oranjes vrezen nieuwe onthullingen historicus: ‘Máxima’s verleden klopt niet...’

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Beeld: Peter Smulders