• Oranjes

Oranje-zussen begraven de strijdbijl

Door Redactie
Oranje-zussen begraven de strijdbijl

Binnen koninklijke kringen was het geen geheim dat het niet altijd pais en vree was tussen de vier Oranje-zussen Beatrix, Irene, Margriet en Christina. De felle zusterstrijd zou er zelfs toe hebben geleid dat Beatrix en haar jongere zussen nauwelijks contact met elkaar hadden. Door het verlies van prinses Christina afgelopen zomer zijn de overgebleven zussen echter tot inkeer gekomen. Ze realiseren zich dat ze elkaar nu meer nodig hebben dan ooit. 

Margriet ging niet graag met Beatrix om vanwege haar ‘bazige gedrag’. Beatrix verafschuwde de aandacht die Christina vroeg met haar ‘volkse’ activiteiten. En Irene werd bespot vanwege haar zweverige levenswijze. Naar de buitenwereld toe lieten de Oranje-zussen het voor komen alsof ze heel goed met elkaar waren, maar hofinsiders wisten wel beter.

Kampen

Zij stelden: ‘Het is voor ons geen geheim dat de zusters allesbehalve een warme band hebben.’ Jarenlang zouden er binnen de familie drie ‘kampen’ hebben bestaan: Juliana met haar twee dochters Margriet en Christina, daarnaast het kamp van Bernhard en zijn lievelingsdochter Beatrix, en in haar eentje prinses Irene. Deze felle zusterstrijd zou er zelfs toe hebben geleid dat Beatrix en haar jongere zussen buiten verjaardagen en feestdagen nauwelijks contact met elkaar hadden.

Troost

Maar aan de onderlinge vijandigheid tussen de zussen is een einde gekomen sinds het overlijden van Christina, die afgelopen augustus de strijd tegen botkanker verloor. Sterker nog: de band tussen de zussen is hechter dan ooit. Prinses Irene vertelde in een interview in het AD dat zij, Beatrix en Margriet na het verlies van hun jongste zusje Christina tot inkeer kwamen en de strijdbijl definitief wilden begraven. ‘Ineens ben je met z’n drieën over. Het is heel wonderlijk dat je geen ouders meer hebt, bij wie je troost kan proberen te halen. Je bent ineens heel erg zusjes. En dat is heel erg mooi, maar ook confronterend. Er zijn nog maar twee mensen om mij heen die de geboorte van dat andere zusje hebben meegemaakt en alle andere dingen die in onze jeugd zijn gebeurd. Er is verder niemand die dat kent, die echt weet hoe het was. Dat is heel teer.’ 

Beeld: ANP

Lees het hele verhaal in Story. Editie 48 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Tijdschrift.nl.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.