• Royalty

Opnieuw corruptieonderzoek naar Juan Carlos

Door Redactie
Opnieuw corruptieonderzoek naar Juan Carlos

Er loopt een nieuw corruptieonderzoek naar de gepensioneerde koning Juan Carlos, melden Spaanse media. De Spaanse procureur-generaal Dolores Delgado heeft het parket van de aanklager tegen corruptie en georganiseerde misdaad opdracht gegeven de bevindingen daarvan onmiddellijk te sturen naar de Tweede Onderzoekskamer van het Hooggerechtshof, dat de financiële handel van de koning al bekijkt.

Het tweede onderzoek richt zich op het mogelijk witwassen van geld en het ontduiken van belastingen. Deze strafbare feiten zouden zich hebben afgespeeld na de troonswisseling in 2014 en daarmee na het opheffen van zijn onschendbaarheid.

Vervolging

Juan Carlos zou dit keer wel vervolgd kunnen worden, anders dan voor het vermoeden van omkoping en corruptie bij het verwerven van een contract voor een hogesnelheidslijn in Saudi-Arabië. Dat was voor 2014 en de speciale onderzoeksrechter van het Hooggerechtshof kwam vorige week al tot de conclusie dat de koning daarvoor niet kan worden aangepakt.

Maanden

Het tweede onderzoek zou al enige maanden lopen en er wordt onder meer gekeken naar creditcards die door de koning zijn gebruikt. Deze zouden niet op zijn naam staan, maar er zouden wel enorme bedragen mee zijn gemoeid. De herkomst van die bedragen is niet bekend.

Gelekt

Door het Hooggerechtshof in te schakelen wil de procureur-generaal ook voorkomen dat er voortdurend uit het onderzoek wordt gelekt naar media, hetgeen in Spanje vaak en veel voorkomt. Door een lek kwam het onderzoek ook aan het licht.

Bron: ANP | Beeld: Brunopress

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.