• Oranjes

Opmerkelijk: België stuurt pas bij halve finale WK koninklijke vertegenwoordiging naar Qatar

Door Redactie
Opmerkelijk: België stuurt pas bij halve finale WK koninklijke vertegenwoordiging naar Qatar

België wil pas de koning of een minister naar het WK Voetbal in Qatar sturen als het land daar de halve finale haalt. Dat plan moet de regeringscoalitie, die over het bijwonen van het omstreden toernooi sterk verdeeld is, bijeenbrengen.

Het kabinet buigt zich over het compromisvoorstel 'om vanaf de halve finales met een vertegenwoordiging van het koningshuis of de regering af te reizen' naar het WK, zei premier Alexander De Croo maandag op de Franstalige omroep RTBF. Of het daarvan komt is nog maar de vraag, erkent De Croo. 'Dat is mogelijk, maar zeker ben ik er niet van.' Als België de poule met Kroatië, Marokko en Canada doorkomt wacht in de achtste finale waarschijnlijk al het sterke Duitsland of Spanje.

Liever niet

Regeringspartijen Groen en Ecolo zouden het liefst zien dat België helemaal geen hoogwaardigheidsbekleders naar het toernooi stuurt. Ze wijzen op de beroerde omgang van Qatar met arbeidsmigranten en lhbti'ers. Maar vooral De Croo's eigen liberalen zijn ervoor beducht Qatar, dat onder meer een belangrijke gasleverancier is, tegen zich in het harnas te jagen. België heeft de regering van het Golfstaatje al een en andermaal op de mensenrechten gewezen, zegt De Croo.

Toeschouwers vanuit Nederland

Het Nederlandse kabinet komt in ieder geval niet met een diplomatieke boycot, maar wil nog niet zeggen wie er namens Nederland naar Qatar afreist en wanneer. Ook koning Willem-Alexander lijkt maar weinig over kwijt te willen over de vraag of hij zelf ook aanwezig zal zijn in Qatar. De koning neemt een besluit daarover mede op basis van 'persoonlijke gevoelens', liet hij vorige week woensdagmiddag in Athene weten na afloop van het staatsbezoek aan Griekenland. Het kabinet heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat een Nederlandse delegatie naar het evenement gaat. Maar, wie dat dus zijn is nog niet bekend.

Bron: ANP | Beeld: Peter Smulders

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.