Noorse prinses Märtha Louise legt officiële functies neer

Noorse prinses Märtha Louise legt officiële functies neer

De Noorse prinses Märtha Louise heeft haar officiële functies voor het Noorse koningshuis neergelegd. Dat maakte het Noorse hof dinsdagochtend bekend. De prinses kwam tot die beslissing na overleg met haar vader koning Harald en andere familieleden.

De stap betekent onder meer dat de dochter van koning Harald geen beschermvrouwe meer is van diverse organisaties. De organisaties die Märtha Louise onder haar hoede had, zullen onder andere leden van de Noorse koninklijke familie worden verdeeld.

Privé en prinses

De 51-jarige Märtha Louise wil duidelijker onderscheid maken tussen haar eigen zakelijke activiteiten en haar relatie tot het Noorse koningshuis, zo valt te lezen in de verklaring die dinsdag is gedeeld. Eerder werd daarom al besloten dat ze bij zakelijke activiteiten niet de titel van prinses gebruikt of op sociale media verwijst naar leden van de Noorse koninklijke familie. Nu is besloten dat ook haar verloofde dat niet mag doen. Märtha Louise wil graag haar mening kunnen geven, zonder dat die impact heeft op haar familie. Als voorbeeld noemt ze haar geloof in alternatieve geneeswijzen naast de reguliere gezondheidszorg. Over die mix van zorg wil Märtha Louise zich kunnen blijven uitspreken, zonder dat dit het koningshuis raakt. 'Ik ga naar de dokter en tegelijkertijd gebruik ik acupunctuur en werk ik met energieën. Ik ga naar yoga en ik mediteer, net als - zoals ik merk - vele anderen ook doen.' De prinses begrijpt de extra 'verantwoordelijkheid' die haar titel met zich meebrengt wel, maar hoopt dat haar 'persoonlijke standpunten' worden gezien als die van haar en dat 'niemand anders zich daarvoor hoeft te verantwoorden'.

Verloofde sjamaan 

De verloving van de Noorse prinses Märtha Louise met sjamaan Durek Verrett heeft geen rol gespeeld bij het neerleggen van haar officiële functies. Haar familie benadrukt dinsdag in een verklaring 'enorm blij' te zijn met het feit dat de twee gaan trouwen en hoopt dat Verrett zich 'welkom' voelt. In het verleden was het feit dat Märtha Louise haar titel voor haar commerciële zaken gebruikte onderwerp van discussie binnen het koningshuis. Zo ontstond er bijvoorbeeld ophef in Noorwegen over de tour 'De prinses en de sjamaan' die zij ondernam met haar Amerikaanse partner Durek Verrett, met wie zij inmiddels verloofd is. 'Voor ons is het van cruciaal belang onze vertrouwensband met het Noorse volk in stand te houden en tegelijkertijd het welzijn van onze familie zo goed mogelijk te beschermen. De beperkingen van wat wij mogen zeggen of doen terwijl wij het Koninklijk Huis vertegenwoordigen, zijn in twijfel getrokken en bevraagd. Daarom vonden wij het nodig de rollen en het gebruik van de titel van prinses verder te verduidelijken', legt het hof uit. Het feit dat de Amerikaanse verloofde van Märtha Louise te maken heeft gehad met racistische berichten sinds zijn relatie met de prinses 'betreurt' de koninklijke familie. 'We vinden het feit dat het Koninklijk Huis de etnische diversiteit van Noorwegen weerspiegelt juist sterk.'

Titel behouden 

Koning Harald heeft besloten dat Märtha Louise haar titel wel mag behouden. Wanneer zij trouwt met Verrett zal hij ook onderdeel worden van de koninklijke familie. Maar hij zal dan geen titel krijgen. Ondanks dat Märtha Louise haar functies neerlegt, zullen zij en haar partner wel familiegerelateerde bijeenkomsten zoals verjaardagen bijwonen. Ook zullen zij aanwezig zijn bij bepaalde grote sportevenementen die de koninklijke familie traditioneel samen bijwoont.

Tussenoplossing 

Koning Harald en koningin Sonja van Noorwegen hebben in een interview gereageerd op het nieuws dat hun dochter Märtha Louise haar officiële functies voor het Noorse koningshuis neerlegt. 'We zijn nu tot een tussenoplossing gekomen waarvan we hopen dat die meer duidelijkheid zal geven tussen de commerciële activiteiten van de prinses en die van het koninklijk huis', zegt Harald in gesprek met de Noorse omroep NRK. Harald zegt dat hij en zijn vrouw 'de discussie die in de pers is ontstaan' over 'de onduidelijkheid wat betreft de taken' van Märtha Louise hebben gevolgd. De Noorse koning noemt het ook 'jammer' dat zijn dochter haar functies neerlegt. 'Ze is er erg goed in, maar het is nu eenmaal zo.'

Bron: ANP | Beeld: Brunopress

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.