Nikolai over verlies van prinsentitel: ‘Had het liever niet meegemaakt’

Hij leefde 23 jaar als prins, maar de Deense Nikolai is sinds 1 januari aan het wennen aan een heel nieuwe realiteit: eentje zonder prinsentitel.

Door Redactie
Nikolai van Denemarken

In een Deense documentaire maakt hij van zijn hart geen moordkuil en vertelt hij openhartig over zijn leven binnen het koningshuis én de controversiële beslissing van zijn oma koningin Margrethe.

De kinderen van Joachim zijn al wekenlang onderwerp van gesprek: koningin Margrethe besloot dat ze per 1 januari 2023 hun koninklijke titels zouden kwijtraken. Dit tot grote teleurstelling van betrokken jongeren en het gehele gezin.De situatie veroorzaakte volgens Deense media een familievete en de koningin bood zelfs publiekelijk haar excuses aan, wat ongekend was voor het Deense koningshuis.

Rust en bezinning

Bovendien kwam koningin Margrethe in haar nieuwjaarstoespraak nóg eens terug op de kwestie. ‘We hebben nu een tijd van meer rust en bezinning gehad en ik weet zeker dat de familie samen met vertrouwen, begrip en nieuwe moed het nieuwe jaar in kan gaan,’ sprak ze diplomatiek.

Situatie verbeterd

Volgens de Deense vorstin is de situatie inmiddels verbeterd en is binnen de familie de kou uit de lucht. Iets wat prins Nikolai ook zélf bevestigt, al lijkt dat niet helemaal van harte. ‘Het is een vreemd gevoel en ik had het liever niet meegemaakt. Maar het is zoals het is,’ zegt hij in de documentaire Min Egen Kurs (Mijn Eigen Koers - red.). ‘De rest van mijn leven zal ik trots zijn op de jaren dat ik prins van Denemarken mocht zijn.’

Veel waardering

En hij blikt ook met veel waardering terug op zijn koninklijke leven: ‘Ik had het voorrecht dat ik met de familie veel interessante dingen kon doen. Als mijn grootmoeder me uitnodigde voor het ballet, een opera of wat dan ook.’ Aan die ‘koninklijke kansjes’ kwam afgelopen 1 januari dus abrupt een einde. Al betekent dat niet dat de kleinzoon van Margrethe nu dreigt weg te kwijnen...

Lees het hele verhaal in Story. Editie 02 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Lossebladen.nl.

Een proefnummer scoor je nu met 25% korting en zonder verzendkosten.