Nieuwe onthullingen over spanningen bij de Oranjes: Wéér klap voor prinses Beatrix

In de driedelige Videoland-documentaire Prins Bernhard wordt een nóg zwarter beeld van prinses Beatrix’ vader geschetst dan al bekend was.

Prinses Beatrix

Naast de Lockheed-affaire en het paleisschandaal rond gebedsgenezeres Greet Hofmans komen pijnlijke passages over Bernhards gedrag tijdens de eindfase van de Tweede Wereldoorlog aan bod. Het zuiden van ons land werd al in 1944 bevrijd van de nazi’s, boven de rivieren moest men nog tot mei 1945 wachten. Hierdoor was er een aantal maanden lang geen leiding over het zuiden van Nederland.

Geen gevecht

In die tijd trok Bernhard, die was aangesteld als hoofd van onze Binnenlandse Strijdkrachten (BS), met zijn soldaten door Brabant – het had veel weg van een militaire zegetocht zonder zelf ook maar een enkel gevecht te hebben geleverd. Toen het in Nederland wel gevaarlijk was, zat de prins immers in Engeland!

Misbruik van zijn positie

Na mei 1945 maakte Bernhard echter ook nog eens op grove wijze misbruik van zijn positie als hoofd van de BS. Zo ‘confisqueerde’ hij doodleuk een peperdure auto. Een bolide van het opgeheven merk Nash, zo vertelt historicus Arnold Vredenbregt in de documentaire. Arnolds oom Adriaan had deze auto in de oorlog in een hooiberg verstopt zodat de Duitse bezetter deze niet kon innemen. Na de bevrijding reed hij er weer mee, totdat hij werd aangehouden door Bernhard en enkele leden van zijn staf. Zij zeiden: ‘Wat een mooie auto hebt u hier. Oh nee, u hebt geen mooie auto, want die is nu van ons.’ Bernhard en zijn kornuiten stalen de auto en hoewel Adriaan aangifte deed bij de politie, zag hij zijn geliefde bolide nooit meer terug...

Alcoholgebruik

Ook pijnlijk zijn de onthullingen over het alcoholgebruik van prins Bernhard. Vrienden bij wie hij geregeld in Afrika op bezoek ging, vertellen dat de prins een vast ochtendritueel had. Meteen uit bed begon hij de dag met het maken van een kruiswoordpuzzel en een pint Heineken bier! Eén van de vrienden vertelt in de documentaire dat zijn drankinname op een dag zelfs tot een levensbedreigende situatie leidde.

Lees het hele verhaal in Story. Editie 11 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Lossebladen.nl.

Een proefnummer scoor je nu met 25% korting en zonder verzendkosten.