Nieuw drama in Buckingham Palace: Neef koningin Elizabeth maakt familie te schande

Nieuw drama in Buckingham Palace: Neef koningin Elizabeth maakt familie te schande

Zijn echtgenote zorgt doorgaans voor de nodige opschudding, maar nu heeft de Britse prins Michael van Kent zelf een groot schandaal veroorzaakt. De volle neef van koningin Elizabeth dácht een bijzonder lucratief aanbod in de schoot geworpen te krijgen, maar blijkt in een goed georganiseerde val te zijn gelopen. Als hij maar een béétje van het verleden had geleerd, had hij dat kunnen voorkomen.

Kensington Palace

Ze komen niet al te vaak in beeld, maar prins en prinses Michael van Kent (omdat zij niet geboren is in de koninklijke familie mag zij alleen de titel ‘prinses’ dragen wanneer die voor de naam van haar man staat) zijn wel degelijk volwaardige leden van de Britse koninklijke familie. De prins is een volle neef van koningin Elizabeth en het stel woont zelfs op Kensington Palace in Londen, dezelfde residentie als waar onder anderen prins William en hertogin Kate met hun gezin een schitterend appartement bewonen. Om de woning van het echtpaar was enige tijd geleden nog heel wat te doen, want de jaarlijkse huur van bijna 140.000 euro werd grotendeels door The Queen zelf betaald. Toen bekend werd dat de prins en prinses slechts 80 euro per week overmaakten voor hun luxueuze onderkomen, kwam de politiek in actie.

Huur appartement

Geëist werd dat het stel de gangbare huur voor het appartement ging betalen. Maar Elizabeth stelde dat het volkomen normaal was wat er gebeurde, omdat haar neef en zijn vrouw ook koninklijke verplichtingen en werk voor charitatieve organisaties hebben en daarvoor niets ontvangen. In 2008 veranderde de situatie echter en ging het echtpaar de huur zelf betalen. Dat was een fikse tegenvaller; eerder hadden ze hun landhuis in Gloucestershire moeten verkopen wegens financiële problemen. Veel sympathie van de Britten kregen prins en prinses Michael van Kent niet. Dat kwam voornamelijk door de houding van de echtgenote van de prins, de uit Oostenrijk afkomstige barones Marie Christine von Reibnitz die na haar (tweede) huwelijk prinses Michael van Kent werd.

Bezuinigen

Ooit stelde ze dat ze, na prins Philip, ‘meer koninklijk bloed door de aderen heeft stromen dan de koninklijke familie zelf’. Ze is 1.83 m lang, en dat ontlokte haar de uitspraak dat ze ‘waarschijnlijk de eerste vrouw met een behoorlijke lengte binnen de koninklijke familie is’. Toen hun landhuis in de verkoop moest, vertelde ze: ‘Er kwam een verschrikkelijk woord mijn leven binnen toen mijn privésecretaris zei: Ma’am, we moeten bezuinigen. Het was het ergste woord dat ik in eeuwen had gehoord!’ Over de Britten zei ze: ‘Ze nemen het fokken van hun paarden en honden serieuzer dan van hun kinderen. Stel je voor dat hun labrador ook maar een druppel verkeerd bloed in zich zou hebben. Maar hun kinderen kunnen gewoon met iedereen trouwen.’ 

DOOR PATRICIA VAN DRIEL | FOTO GETTY IMAGES

Lees het hele verhaal in Story. Dit artikel komt uit Story. Editie 21 ligt nu in de winkel of lees het artikel via  Magazine.nl 

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.