• Royals

Niet de Queen en de Grimaldi's, maar dít zijn de rijkste royals ter wereld

Door Redactie
rijkste royals ter wereld

Eén ding is zeker: als je bij een koninklijke familie hoort, is de kans groot dat je een goed gevulde bankrekening hebt. Maar wie mogen zich eigenlijk de rijkste royals ter wereld noemen? Dit zijn de tien rijkste koninklijke families.

Geloof het of niet, maar sommige bankrekeningen doen zelfs de vermogens van multimiljardairs als Bill Gates en Jeff Bezos verbleken.

Rijkste royals ter wereld

Hoewel het fortuin van ons eigen koningshuis al op ruim een miljard euro geschat wordt, doen deze koningshuizen er nog een schepje bovenop. Als je denkt dat het Britse koningshuis of de Grimaldi's van Monaco dan wél in het rijtje staan, heb je het ook mis. Die vallen met hun geschatte vermogens van 720 miljoen euro en 875 miljoen euro net buiten de boot. Dit zijn anno 2020 de rijkste royals ter wereld.

10. Koninklijke familie van Bahrein: 3,5 miljard euro

De machtigste familie van Bahrein is nog altijd het Huis van Khalifa, dat al sinds 1766 over de kleine oliestaat heerst. Hamad bin Isa Al Khalifa riep zichzelf in 2002 uit tot koning en draagt die titel tot op de dag van vandaag. Toen in 1932 de eerste oliebron in Bahrein werd ontdekt, begon het geld binnen te stromen. De koninklijke familie ontving tot aan 1973 maar liefst een derde (!) van alle olie-inkomsten. Inmiddels is de familie goed voor zo'n 3,5 miljard euro, maar dat bedrag zou wel eens veel hoger kunnen liggen door alle bezittingen in buitenlands vastgoed.

Niet de Queen en de Grimaldi's, maar dít zijn de rijkste royals ter wereld

Hamad bin Isa Al Khalifa in 2015.

9. Koninklijke familie van Liechtenstein: 10,5 miljard euro

De rijkste royals in Europa zijn de familieleden van het Huis Liechtenstein, een van de oudste adellijke families van ons continent. De royals van de mini-staat zouden over een vermogen van 10,5 miljard euro beschikken. De heersende monarch is prins Hans-Adam II, na zijn overlijden neemt zijn zoon Alois het stokje over. Het grootste deel van hun fortuin komt van de privébank van de familie, de zogeheten LTG Group, waarover ze geen belasting hoeven te betalen.

Niet de Queen en de Grimaldi's, maar dít zijn de rijkste royals ter wereld

Prins Alois en zijn vrouw Sophie in 2019.

8. Koninklijke familie van Dubai: 16,6 miljard euro

Ook de royals van Dubai beschikken over een vermogen waar je 'u' tegen zegt, namelijk zo'n 16,6 miljard euro. In de oliestaat regeert het Huis al Maktoum, met sjeik Mohammed bin Rasjid Al Maktoum aan het hoofd. Hij is meteen ook het rijkste lid van de koninklijke familie. Zo staat er een bedrag van meer dan 14 miljard op zijn rekening, grotendeels afkomstig van investeringsfonds Dubai Holdings. De koning laat het geld lekker rollen. Zijn eerste huwelijk kostte hem maar liefst 87 miljoen. Daarnaast bezit hij bijzonder Europees vastgoed en heeft één van de grootste jachten ter wereld op zijn naam staan. Maar: hij schenkt ook miljarden aan goede doelen.

Niet de Queen en de Grimaldi's, maar dít zijn de rijkste royals ter wereld

Mohammed bin Rasjid Al Maktoum in 2018.

7. Koninklijke familie van Marokko: 17,5 miljard euro

Al sinds de 13de eeuw heerst de Alaoui-dynastie over Marokko. Anno 2020 staat koning Mohammed VI aan het hoofd. Hij werd in 1999 gekroond tot koning. De familie beschikt over een vermogen van zo'n 17,5 miljard euro, een fortuin dat afkomstig is uit verschillende investeringen en ondernemingen. Daarnaast ontvangen de Marokkaanse royals ieder jaar een enorm bedrag van de overheid. Naar verluidt is dat zo'n 175 miljoen euro per jaar.

Niet de Queen en de Grimaldi's, maar dít zijn de rijkste royals ter wereld

Koning Mohammed VI op bezoek in Spanje in 2019.

6. Koninklijke familie van Brunei: 26,2 miljard euro

Sinds de 14de eeuw heerst het Huis van Bolkiah al over Brunei. Al 51 jaar lang staat sultan Hassanal Bolkiah aan de macht, die inmiddels 74 jaar oud is. De familie uit het Zuidoost-Aziatische land heeft hun vermogen te danken aan de enorme olievoorraden. De sultan zou een persoonlijk vermogen hebben van 17 miljard euro, waar hij maar al te graag gebruik van maakt. In 1984 liet hij zijn extravagante paleis met meer dan 1.800 kamers (!) uit de grond stampen, wat meer dan 1,2 miljard euro kostte. Nog frappanter: Bolkiah zou ooit eens 18.000 euro hebben gespendeerd aan een kappersbezoek.

Niet de Queen en de Grimaldi's, maar dít zijn de rijkste royals ter wereld

Sultan Hassanal Bolkiah op zijn 73ste verjaardagsfeest in 2019.

5. Koninklijke familie van Thailand: 52,4 miljard euro

In 2016 was Thailand ontroostbaar: koning Bhumibol Adulyadei kwam te overlijden. Zijn opvolger was zijn zoon Maha Vajiralongkorn, ook wel koning Rama X genoemd. Het enorme vermogen – dat geschat wordt op zo'n 52,4 miljard euro – heeft de familie te danken aan veel waardevol vastgoed in Bangkok en grote aandelen in Thaise bedrijven. De Thaise koning is een bijzonder figuur. Hij wordt ook wel de 'playboy met een poedel' genoemd, omdat hij openlijk meerdere minnaressen heeft naast zijn vier vrouwen en zijn geliefde poedel ooit tot luchtmaarschalk benoemde. Toen het beestje doodging, kondigde de koning vier dagen van nationale rouw af. 

Niet de Queen en de Grimaldi's, maar dít zijn de rijkste royals ter wereld

Koning Rama X van Thailand.

4. Koninklijk familie van Abu Dhabi: 131 miljard euro

De koninklijke familie van Abu Dhabi, het Huis van Nahyan, stamt af van de Dubai-dynastie. De familie staat onder leiding van sjeik Khalifa Al Nahyan, die voorzitter van de Verenigde Arabische Emiraten is en daarnaast de Abu Dhabi Investment Authority runt. Hun vermogen van 131 miljard euro is verkregen uit de oliehandel. Het meeste geld werd verdiend in de jaren zeventig, toen het nog sociaal geaccepteerd was dat de royals de olie-inkomsten wegsluisden naar hun eigen rekeningen. 

Niet de Queen en de Grimaldi's, maar dít zijn de rijkste royals ter wereld

Sjeik Khalifa Al Nahyan tijdens een bezoek aan het Verenigd Koninkrijk in 2013.

3. Koninklijke familie van Qatar: 292 miljard euro

De zoveelste oliestaat in deze lijst is Qatar. Het Huis van Al Thani is daar aan de macht, met als huidige heerser sjeik Tamim bin Hamad Al Thani. De familie beheert het staatsfonds van Qatar met een waarde van zo'n 292 miljard euro. Het fonds heeft aandelen in veel belangrijke gebouwen, zoals de Shard-wolkenkrabber in Londen en de Empire State Building in New York, en in veel grote bedrijven zoals Barclays, Volkswagen en Tiffany & Co.

Niet de Queen en de Grimaldi's, maar dít zijn de rijkste royals ter wereld

Sjeik Tamim bin Hamad Al Thani tijdens een bezoek aan het Witte Huis in 2019.

2. Koninklijke familie van Koeweit: 314 miljard euro

Sjeik Sabah IV Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah staat aan het hoofd van Koeweit. De familie heeft al sinds 1972 de macht in de golfstaat. Het vermogen van 314 miljard euro zou voornamelijk te danken zijn aan aandelen in grote Amerikaanse bedrijven, die de afgelopen jaren flink in waarde zijn gestegen. Zo zou de familie in de jaren negentig nog 'maar' over een vermogen van 78,5 miljard euro beschikken. Dat bedrag is inmiddels verviervoudigd.

Niet de Queen en de Grimaldi's, maar dít zijn de rijkste royals ter wereld

Sjeik Sabah IV Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah in 2019.

1. Koninklijke familie van Saudi-Arabië: 1.500 miljard euro

Op nummer één van de rijkste royals ter wereld staat de koninklijke familie van Saudi-Arabië, het Huis van Saoed. Het vermogen van de familie wordt geschat op zo'n 1.500 miljard euro. Het komt als geen verrassing dat het fortuin te danken is aan de oliehandel. Saudi-Arabië groeide uit tot de grootste olieproducent van de wereld. Al het geld dat binnenkomt gaat direct naar de Saoedische familie, die uit wel 5.000 leden zou bestaan. De heersende monarch is koning Salman, maar hij is niet het rijkste lid. Dat is prins Al-Waleed, die vorig jaar nog gearresteerd werd wegens corruptie, maar na een enorme borgsom weer gauw op vrije voeten kwam.

Niet de Queen en de Grimaldi's, maar dít zijn de rijkste royals ter wereld

Koning Salman in 2016.

Bron: HLN.be | Beeld: Getty Images, Brunopress

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.