Neef prins Albert: ‘Ík had op troon Monaco moeten zitten!’

Door Redactie
Neef prins Albert: ‘Ík had op troon Monaco moeten zitten!’

Prins Albert van Monaco maakt een heftige tijd door. Er zijn zorgen om echtgenote Charlène, die in Zuid-Afrika met spoed in het ziekenhuis werd opgenomen. En verre neef Louis de Causans eist, net als een aantal jaren geleden, het recht op de troon van Monaco op. Ditmaal denkt hij daarin te slagen.

Een paar jaar geleden kreeg hij bij de rechter nog nul op het rekest, maar de 47-jarige Louis de Causans geeft niet op. De Franse aristocraat blijft erbij dat hij en niet prins Albert recht heeft op de troon van Monaco. En met een nieuwe advocaat aan zijn zijde denkt hij nu wél zijn gelijk te kunnen halen. Probleem bij zijn vorige poging was dat hij zijn afkomst niet kon bewijzen, maar kennelijk is daar verandering in gekomen. Dat de huidige vorst van Monaco afstamt van de allereerste Grimaldi’s die heersten over de dwergstaat hoeft niet bewezen te worden. Maar voordat Albert de troon kon bestijgen is er wel degelijk het een en ander gebeurd dat de lijn der troonopvolging nogal hobbelig maakt. In 1297 veroverde Lanfranco Grimaldi het fort op de rots van Monaco, dat op dat moment in handen was van kolonisten uit Genua. De rots was een zeer gewilde strategische plek in die tijd en velen hadden zich er al verschanst. Maar Lanfranco had er zijn zinnen op gezet en hij vermomde zich op de avond van 8 januari samen met zijn broer Raniero Grimaldi als monnik (in het Italiaans ‘monaco’). Voor de monniken werd zonder problemen de poort opengedaan, maar zodra ze waren binnengelaten haalden Lanfranco en Raniero grote zwaarden onder hun pijen vandaan en vermoordden de soldaten. De verovering van het fort ging met veel geweld en bloedvergieten gepaard. Lanfranco werd heerser van de rots en de geschiedenis van de Grimaldi-familie in Monaco begon. 

Beeld: Getty Images

Lees het hele verhaal in Story. Dit artikel komt uit Story. Editie 37 ligt nu in de winkel of lees het artikel via  Magazine.nl 

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.