• Oranjes

Nederlands Koningspaar geschokt door aanslagen Sri Lanka

Door Redactie
Nederlands Koningspaar aanslagen

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben hun medeleven en steun betuigd na de aanslagen in Sri Lanka. In totaal vonden er gisteren maar liefst acht aanslagen plaats in verschillende kerken en hotels.

Op Instagram schrijft het Koningspaar: “Aanslagen in Sri Lanka hebben vele levens geëist. Onder de slachtoffers zijn veel kerkgangers die samen vreedzaam het Paasfeest vierden. Wij zijn geschokt door dit brute geweld en zijn in gedachten bij alle getroffenen en hun familie. Overal ter wereld, en ook door ons, wordt voor hen gebeden.”

Slachtoffers

De aanslagen hebben een hoop slachtoffers het leven gekost. Het dodental is inmiddels opgelopen naar 290 mensen, waarvan ten minste 35 buitenlanders. Voor zover bekend is er één Nederlandse vrouw van 54 jaar overleden en de rest van de buitenlanders komen onder meer uit Groot-Brittanië, Denemarken, Japan en Turkije. Verder is bekend dat er zo'n 500 gewonden zijn. 

Zelfmoordterrorist

Wie de aanslagen heeft gepleegd, is nog niet duidelijk. De politie heeft momenteel 24 verdachten aangehouden, allemaal afkomstig uit Sri Lanka. De aanslagen zouden gepleegd zijn door zeven 'zelfmoordterroristen', heeft een bron uit regeringskringen tegen persbureau AP gezegd.

Volgens de NOS zouden twee zelfmoordterroristen verantwoordelijk zijn voor de aanslag op het Shangri-La Hotel. De overige aanslagen zouden telkens gepleegd zijn door één zelfmoordterrorist. Dit baseert een expert op een analyse van gevonden lichaamsdelen van de daders.

Zwarte Zondag

De Sri Lankaanse autoriteiten hadden eerder aanwijzingen gekregen dat er mogelijk aanslagen in het land gepleegd zouden worden, maar daarmee is te weinig gedaan volgens Sri Lanka's premier Ranil Wickremesinghe.

Volgens een ander kabinetslid waarschuwde het hoofd van de Sri Lankaanse politie collega's tien dagen geleden al voor de mogelijke aanslagen op prominente kerken door een radicale islamitische groepering, National Thowheeth Jama'ath (NTJ). Het is nog niet bevestigd of deze groep betrokken is bij de aanslagen van gisteren. In Sri Lanka spreken de kranten van een 'Zwarte Zondag van terreur'.

Nederlands Koningspaar geschokt door aanslagen Sri Lanka

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Bron: NOS, Instagram | Beeld: Peter Smulders