• Britse Royals

Mooi gebaar! Kerstdienst wordt opgedragen aan koningin Elizabeth

Koningin Elizabeth

De koninklijke kerstdienst die volgende week plaatsheeft in Westminster Abbey in Londen wordt opgedragen aan de dit jaar overleden koningin Elizabeth. Dat heeft Buckingham Palace dinsdag bekendgemaakt.

Tijdens de dienst, genaamd Together at Christmas, wordt niet alleen stilgestaan bij het overlijden van de Queen maar ook bij de waarden en principes waar ze haar hele leven voor stond. Het gaat volgens het paleis om plicht, empathie, geloof, dienstbaarheid, vriendelijkheid, mededogen en steun voor anderen.

Aanwezigheid

Bij de dienst op 15 december zijn verschillende leden van de koninklijke familie aanwezig. Koning Charles en koningin-gemalin Camilla zijn erbij, net als prins William en prinses Catherine. ITV maakt opnames die tijdens kerstavond worden uitgezonden.

Hoewel prins harry nog steeds officieel bij het clubje van vervangers voor de nieuwbakken Britse vorst hoort, is het geen verassing dat hij niet bij de dienst aanwezig zal zijn. Harry zou namelijk onaangenaam zijn verrast toen zijn vader Charles hem én prins Andrew langs de zijlijn positioneerden.  

Beladen verjaardag

Het werd al verwacht, maar dat koning Charles het op zijn 74e verjaardag afgelopen 14 november deed, maakt het wel heel gewichtig. In een verklaring, voorgelezen in het Britse hogerhuis, gaf Charles zijn wens kenbaar het groepje Counsellors of State uit te breiden. Die Counsellors of State zijn de vervangers van de Britse vorst of vorstin wanneer hij of zij niet in staat is – door ziekte bijvoorbeeld – zijn of haar taken uit te voeren.

Vervanging voor Charles

Al lang voor koningin Elizabeths overlijden afgelopen 8 september zouden zij en Charles gesproken hebben over de Counsellors of State. Charles zou absoluut niet willen dat Harry óf Andrew hem vervangt, maar hen ook niet willen ‘ontslaan’ uit het rijtje. Dat zou voor nieuwe ophef zorgen en dat is het laatste dat Charles kan gebruiken. De oplossing is het aantal vervangers uit te breiden zodat de kans dat er een beroep op Harry of Andrew moet worden gedaan nihil wordt. Besloten is Charles’ broer prins Edward (13e in lijn van troonopvolging) en zus prinses Anne (16e in lijn van troonopvolging) aan de lijst toe te voegen. Hiervoor is een wetswijziging nodig, maar verwacht wordt dat dit geen enkel probleem is.

'Des duivels'

Volgens de Britse royaltykenner Angela Levin, die onlangs nog een biografie van Camilla uitbracht, is Charles’ beslissing niet meer dan logisch, maar had Harry daar totaal geen rekening mee gehouden. ‘Hierover zullen Harry en Meghan des duivels zijn,’ zegt Angela in de Daily Mail. ‘Maar hij woont in Californië, hij wilde geen ‘werkende royal’ meer zijn, dus waarom zou hij een Counsellor of State moeten zijn? Het gaat hier niet om Harry, maar om wat de koning nodig heeft. Deze beslissing zorgt ervoor dat hij zeker weet dat de juiste mensen het juiste werk doen.’

Bron: ANP

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.