Kroonprinsessen Amalia en Elisabeth vinden steun bij elkaar

‘Van de hoge druk tot de bedreigingen, ze hebben meer gemeen dan je zou denken’.

Door Redactie
Amalia en Elisabeth
© Brunopress

‘We begrijpen elkaar,’ vertelde Amalia eerder in een interview over de Belgische Elisabeth. Het leven van beide kroonprinsessen staat in het teken van hun positie van troonopvolger. Hoewel ze ogenschijnlijk verschillen van karakter, blijken de twee veel meer met elkaar gemeen te hebben dan je zou denken.

Bedreigd

Amalia wordt momenteel bedreigd door de georganiseerde misdaad. ‘Dit heeft grote consequenties voor haar leven,’ aldus Willem-Alexander en Máxima. ‘Het is heel zwaar voor haar. Geen studentenleven zoals andere studenten dat hebben. Ik ben heel trots op haar, zoals ze dat allemaal volhoudt.’ Ook Elisabeth werd in het verleden bedreigd. Vlak na de troonswisseling in 2013 werden kort na elkaar twee brieven bezorgd aan journalisten, waarin de schrijver dreigde de toen elfjarige kroonprinses te ontvoeren. Het gevaar kwam van een racistisch individu. De veiligheidsmaatregelen in en rond de school van Elisabeth werden opgeschaald: meer agenten, meer camera’s.

Geen toelage

Filip en Mathilde beslisten (nog) geen toelage aan te vragen voor Elisabeth. Als meerderjarige en troonopvolgster voldoet ze echter aan de twee wettelijke voorwaarden voor zo’n staatstoelage van – naar schatting – 900.000 euro per jaar. Maar zolang ze studeert en geen officiële agenda heeft, willen Filip en Mathilde hun dochter niet opzadelen met verantwoordelijkheden. Amalia heeft ook al een jaar, vanaf haar achttiende verjaardag, recht op een toelage van anderhalf miljoen euro. Geïnspireerd door Elisabeth liet ze premier Rutte schriftelijk weten voorlopig eveneens af te zien van een uitkering. Ze zou het ‘ongemakkelijk’ vinden om geld te krijgen zolang ze ‘daar weinig als tegenprestatie tegenover kan stellen’.

Lees het hele verhaal in Story. Editie 52 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Lossebladen.nl.

Een proefnummer scoor je nu met 25% korting en zonder verzendkosten.