• Oranjes

Koningspaar zingt en danst tijdens 5 mei-concert

Koningspaar zingt en danst tijdens 5 mei-concert

Na twee aangepaste edities is Bevrijdingsdag dit jaar weer geëindigd met het traditionele concert op de Amstel voor het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Op het podium stonden onder anderen het symfonieorkest philharmonie zuidnederland, Anita Meyer, Fresku, Wasim Arslan en Ella van Poucke.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben donderdag na een afwezigheid van twee jaar weer het traditionele 5 mei-concert bijgewoond. Het koningspaar genoot zichtbaar van de optredens rond de Amstel voor het Koninklijk Theater Carré.

Why Tell Me Why

De koning en koningin luisterden aandachtig naar het concert dat werd uitgevoerd door het symfonieorkest philharmonie zuidnederland. Willem-Alexander kon het optreden van onder anderen Anita Meyer goed waarderen. De koning klapte enthousiast en zong het refrein van haar hit Why Tell Me Why mee. Ook Dansen Op De Vulkaan van De Dijk, gezongen door Eric Corton, werd meegezongen door Willem-Alexander en Máxima. Het koningspaar danste ook.

Uitgezwaaid 

Aan het eind vertrokken ze met een gezelschap per boot terwijl zij werden uitgezwaaid door het publiek langs de kaden tijdens het nummer We'll Meet Again. Dat nummer is bekend geworden door de Britse zangeres Vera Lynn (1917-2020). Het lied, dat ze na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog opnam, sloeg erg aan bij iedereen die tijdens de oorlog gescheiden was van zijn of haar geliefde.

Eric Corton

Presentator Eric Corton verzorgde dit jaar als verteller de rode draad in het concert, dat live werd uitgezonden door de NOS op NPO 1. Het thema van de muziekvoorstelling was 'Ik kijk je aan'. 'Als mensen de tijd nemen om elkaar daadwerkelijk aan te kijken, raken ze met elkaar in gesprek. Dat gebeurt te weinig in deze tijd, alles is vluchtig. Mensen kijken weg, waardoor groepen zich niet gezien en gehoord voelen', zei Corton daarover.

Coronamaatregelen

De afgelopen twee jaar werd het 5-meiconcert vanwege de geldende coronamaatregelen aangepast. Het evenement was niet op de Amstel, maar zonder publiek en zonder het koningspaar in het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam.

Bron: ANP | Beeld: Brunopress

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.