Koningin Letizia weert pracht en praal van Spaanse hof

Het valt de Spanjaarden op dat koningin Letizia nog maar zelden met een kroon op haar hoofd wordt gesignaleerd. En dat blijkt precies de bedoeling te zijn.

Door Redactie
Koningin Letizia

De echtgenote van koning Felipe zou een heel duidelijk signaal willen afgeven dat het afgelopen is met de pracht en praal in de monarchie om zo het volk weer enthousiast te maken voor het koningshuis.

Koning Felipe (54) deed twee jaar geleden al heel duidelijk afstand van vader Juan Carlos (85), die na tal van schandalen in 2020 huis en haard verliet en in de Verenigde Ara-bische Emiraten ging wonen. Felipe trok diens jaarlijkse toelage van bijna 200.000 euro in én kondigde aan dat hij afstand zou doen van zijn erfenis.

Populariteit vergroten

Er is de Spaanse vorst veel aan gelegen de populariteit van de monarchie te vergroten. Die daalde tot het nulpunt toen oud-koning Juan Carlos met zijn zeer schimmige financiële handel en wandel – hij werd verdacht van het aannemen van steekpenningen en witwassen – voor een zoveelste schandaal zorgde.

Vernieuwde monarchie

Felipe sprak tijdens zijn inhuldiging als koning in 2014 al over ‘een vernieuwde monarchie voor een nieuwe tijd’ en zei dat hij ‘het respect van zijn onderdanen wil winnen, transparant wil zijn en de samenleving wil dienen’. En zijn echtgenote koningin Letizia (50) zou nu vooral voor ‘eenvoud’ gaan. Dat zou ze onder andere duidelijk willen maken door alleen als het écht niet anders kan een tiara of kroon te dragen.

Volgens het Spaanse magazine Lecturas was Letizia in het najaar van 2021 voor het laatst met een kroon te zien, tijdens een galadiner in het koninklijk paleis in Madrid. Letizia zou alleen nog een tiara willen dragen als het protocol daar per se om vraagt. ‘Letizia probeert niet te pronken met sieraden of luxueuze kleding,’ schrijft Lecturas.

Lees het hele verhaal in Story. Editie 03 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Lossebladen.nl.

Een proefnummer scoor je nu met 25% korting en zonder verzendkosten.