• Royals

Koningin Elizabeth viert haar 93e verjaardag en is populairder dan ooit

Door Redactie
Koningin Elizabeth viert haar 93e verjaardag en is populairder dan ooit

Koningin Elizabeth II van Groot-Brittannië wordt vandaag 93 jaar. Terwijl echtgenoot prins Philip (97) al enige tijd met pensioen is, werkt de vorstin nog steeds onvermoeibaar haar agenda af. Dat wekt veel bewondering bij de Britten, die onderhand weten dat de Queen veel meer is dan de afstandelijke en ongenaakbare koningin die ze lijkt...

Maar het is natuurlijk niet altijd feest in Elizabeths leven. Integendeel. Het jaar 1992 noemde ze zelf een Annus Horribilis (rampjaar), omdat daarin haar dochter prinses Anne scheidde van echtgenoot Mark Philips, prins Charles’ huwelijk met prinses Diana op de klippen was gelopen en prins Andrew en Sarah Ferguson óók op een scheiding afstevenden. Tot overmaat van ramp brak datzelfde jaar brand uit in Elizabeths geliefde Windsor Castle; een groot deel van het kasteel werd verwoest. Vijf jaar later kwam de vorstin enorm onder vuur te liggen na Diana’s overlijden. Tegen alle adviezen in bleef de koningin in haar buitenverblijf Balmoral, waar kleinzonen William en Harry bij haar logeerden. Uiteindelijk ging Elizabeth met Diana’s kinderen, die volkomen onverwacht hun moeder hadden verloren, naar de kerk. Maar deze beslissing zette kwaad bloed bij het Britse volk, dat verwachtte dat de vorstin direct naar Londen zou komen om met hen te treuren om de dood van hun geliefde Diana. Elizabeth werd verweten dat ze koud en harteloos was.

Diana

Pas vijf dagen later arriveerde ze in Londen en nog diezelfde avond gaf ze ‘als uw koningin en als grootmoeder’ een speech op televisie. Geëmotioneerd zei Elizabeth: ‘Ik bewonderde en respecteerde Diana, in het bijzonder om haar toewijding aan haar twee jongens.’ De emotionele boodschap was precies wat het Britse volk nodig had om hun Queen weer in het hart te sluiten. Op haar verjaardag zullen ongetwijfeld een heleboel Britten haar willen feliciteren. Normaal gesproken is dat moeilijk, omdat Elizabeth op 21 april traditiegetrouw een intiem feestje viert met haar familie. Pas op de zaterdag rond 
10 juni – dit jaar op de achtste – tijdens de grootse parade Trooping the Colour wordt er feest met ‘het volk’ gevierd. Maar dit jaar valt Elizabeths verjaardag op Eerste Paasdag, wanneer ze altijd met haar familie naar de kerk bij Windsor Castle gaat. Daar kan het publiek de vorstin zien en toejuichen. En dat zal zeker gebeuren, want Elizabeth lijkt populairder dan ooit onder de Britten. 

Dit artikel komt uit Story. Editie 16 ligt nu in de winkel of lees verder op Blendle.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.   

Beeld: ANP

Koningin Elizabeth viert haar 93e verjaardag en is populairder dan ooit